Je huis veilig maken voor kinderen in 5 stappen

7/12/2018 - partner: Immovlan.be

Een ongeval in huis is sneller gebeurd dan je denkt. Meestal wordt het pas echt gevaarlijk als er kinderen zijn. Met deze 5 tips zetten we je op weg naar een kindveilig huis.  

Je zou denken dat kinderen thuis het veiligst zijn. Huiselijke ongevallen blijven echter de belangrijkste oorzaak van trauma’s en sterfgevallen bij kinderen jonger dan 5 jaar. Hoewel ouders deze tips maar best zorgvuldig opvolgen als de baby er is, moeten ze niet vergeten worden als je kind wat ouder is. Maar waar moet je nu juist rekening mee houden?

1. Opgeruimd = veilig

Zorg er bovenal voor dat het huis opgeruimd is. Natuurlijk denken we eraan om gevaarlijke of scherpe producten uit het bereik van kinderen te houden in hoge of veilige kasten, maar ‘gewone’ rondslingerende rommel vormt evengoed een risico. Laat dus geen speelgoed of andere voorwerpen op de vloer liggen.

2. Sluit de deuren en beveilig de ramen

Dat klinkt logisch, maar vergeet ook niet om binnendeuren te sluiten. Zo kan je voorkomen dat je kind aan je waakzaamheid ontsnapt, maar bijvoorbeeld ook dat er vingers tussen de deur gekneld raken. Moeten er bepaalde deuren open blijven, installeer dan deurstoppen. Besteed ook aandacht aan de ramen, met indien mogelijk de installatie van vergrendelingssystemen (vooral op de eerste verdieping) en grote schuiframen die de vingers kunnen opvangen.

3. Accessoires!

Akkoord, kleine veiligheidsaccessoires die in de winkel te vinden zijn, doen je huis niet bepaald trendy ogen maar dat mag met kinderen geen argument wezen. Aarzel dus niet om de hoek van de salontafel, de stopcontacten enzovoort te beveiligen. Denk daarnaast ook aan een antislipmat voor in de badkuip, om nog maar te zwijgen van het essentiële traphekje.

4. Keuken = gevarenzone!

Kies voor een ovendeur die koud blijft, gebruik eerst de achterste kookplaten en richt de handgrepen van de potten en pannen naar achteren. En zo kunnen we natuurlijk nog even doorgaan. Over het algemeen houd je kinderen gewoon best weg uit de keuken.

5. Beperk je niet tot ‘verbieden’

Een laatste gouden raad: als kinderen ergens niet aan mogen komen, wat zeker voor keukenspullen geldt, verbied het dan niet alleen maar leg ook uit waarom en wat de risico’s zijn. Kinderen hebben snel het gevoel verkeerd begrepen te zijn en da’s lang niet altijd onterecht.