Een echte kerstboom kiezen: onze TOP 5 van de verschillende soorten

5/12/2018 - partner: Immovlan.be

Besloten om binnen enkele dagen een échte kerstboom in huis te halen. Goed zo: het is immers de meest ecologische keuze. Maar welke boomsoort moet je nu kiezen? Er bestaan namelijk verschillende soorten “kerstbomen”.

Over de voor- en nadelen van zowel echte als valse kerstbomen hebben we het onlangs gehad. Wie een natuurlijk exemplaar wil, al dan niet in een pot, kan uit deze soorten kiezen:

1. Spar

De meest traditionele, al wordt hij de laatste jaren onttroond door de Nordmann. De belangrijkste kritiek op een spar is dat zo’n boom minder resistent is en zijn naalden snel verliest. Gewone sparren zullen niet lang weerstand bieden aan een verwarmd interieur en zullen dagelijks naalden verliezen. Die naalden kunnen bovendien best scherp zijn. De voordelen? Een lage aankoopprijs en een aangename geur in huis…

2. Nordmann

Deze soort behoudt zijn naalden veel langer. Zijn kleur is iets donkerder dan die van een spar maar zijn naalden zijn soepeler en minder stekelig. Wie met jonge kinderen zit, weet dus wat kiezen. Een Nordmann is weliswaar iets duurder, al verspreidt ook hij een lekker geurtje.

3. Nobilis

Wordt gekenmerkt door zijn blauwachtige kleur en da’s meteen de enige echte reden waarom je hem boven een Nordmann verkiest. Ook hij verliest zijn naalden minder snel dan een spar.

4. Omorika

Verleidt met zijn zilverkleurige reflecties en wordt op prijs gesteld omwille van zijn regelmatige kegelvorm. Als je hem in een pot koopt, kan hij vrij gemakkelijk worden herplant.

5. Fraseri

Fraseri staat voor donkergroen met zilverachtige accenten. Alweer is dit een boom die zijn naalden lang behoudt én hebben we hier met een soort te maken die een zeer sterke geur afgeeft. Dat beschouwen we trouwens als een voordeel.