Is een spanplafond wat voor jou?

4/12/2018

Je hebt vast wel eens van een spanplafond gehoord. Vaak wordt deze renovatietechniek toegepast om een oud en vervallen plafond een snelle opknapbeurt te geven.

Een spanplafond volgt de vorm van een bestaand plafond waaronder een elastisch doek wordt opgespannen, vandaar de naam. Hierdoor verdwijnen foutjes en oneffenheden als sneeuw voor de zon, en krijg je een egaal en strak resultaat. Het grote voordeel van spanplafonds is dat er geen gaten geboord hoeven te worden. Een spanplafond wordt in geen tijd geplaatst en je niet te schilderen. Handig!

Verschil PVC en polyester spanplafond

Spanplafonds zijn verkrijgbaar in PVC en polyester. Naast het verschil in materiaal, is het grootste verschil de manier van aanbrengen. Een PVC spanplafond wordt met al dan niet zichtbare profielen tegen de muur geplaatst waarover PVC doek wordt opgespannen. Een spanplafond van polyester wordt met behulp van een spatel strak en glad getrokken. Hierdoor is in tegenstelling tot PVC, een polyester spanplafond volledig naadloos. Nog een verschil is dat een polyester spanplafond enkel verkrijgbaar is in een matte uitvoering, PVC spanplafonds kunnen zowel in en matte als glanzende afwerking opgeleverd worden. En dan is er nog een verschil in prijs. PVC spanplafonds zijn vaak goedkoper dan polyester spanplafonds.

Spanplafond ter verfraaiing van het interieur

Spanplafonds zijn niet alleen geschikt om een oud plafond een snelle opknapbeurt te geven, er zijn ook veel mogelijkheden gericht op het verfraaien van een interieur. Zo kan je met een spanplafond perfect spotjes in een plafond verwerken. Of laat spots door het doek heen schijnen voor een sfeervol effect! Ook kan een spanplafond een knusse, intieme sfeer creëren in huis. Door een plafond of delen van een plafond te verlagen krijgt een grote, kale ruimte veel speelsheid en warmte.

Spanplafond: snel, proper en makkelijk te onderhouden

Zie je op tegen verbouwingswerken en het gedoe dat er bij een renovatie komt kijken? Dat het huishouden dagenlang ontregeld is en er veel opgeruimd en gepoetst moet worden? Door te kiezen voor een spanplafond bespaar je jezelf ongemak en tijd. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het plaatsen van spanplafonds bereidt het meeste werk op voorhand voor, zodat het snel en proper gemonteerd wordt bij je thuis. Daarnaast is een spanplafond gemakkelijk in onderhoud vanwege het antistatische karakter waardoor het weinig vuil aantrekt. Zijn er toch vlekjes zichtbaar, dan kan je het spanplafond zelf reinigen. Gebruik hiervoor een zachte doek met lauw water en een beetje afwasmiddel om het vuil zachtjes van het plafond wrijven.

Je merkt het een spanplafond biedt heel wat mogelijkheden. Misschien het overwegen waard in je nieuwe of te renoveren woonst?