OPINIE: Hoe moet het verder na BEN?

22/11/2018

Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen bijna-energieneutraal zijn. Maar hoe moet het daarna verder?

Wouter Hilderson van Pixii, het kennisplatform rond energieneutraal bouwen, blikt vooruit. Dit en veel meer over bouw van laag-energie tot bijna-energieneutraal lees je deze week op Livios.

OPINIE: Hoe moet het verder na BEN?

Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen bijna-energieneutraal zijn. Maar hoe moet het daarna verder? Wouter Hilderson van Pixii, het kennisplatform rond energieneutraal bouwen, blikt vooruit.

Lees meer

Is een kaswoning het huis van de toekomst?

Voor een nietsvermoedende passant lijkt het een huis in een serre. Toch zit er een hele filosofie achter de eerste Belgische autonome en bio-ecologische kaswoning in Rekkem. Belangrijkste uitgangspunt: zo weinig mogelijk impact op het milieu. Die mindset speelt bij elk onderdeel van het bouwproces een belangrijke rol.

Lees meer

Van oude stadswoning naar 2 passiefflats

Waar vroeger een oude woning stond, valt nu het daglicht royaal binnen in twee ingenieus verweven duplexappartementen. En dat op een smal strookje bouwgrond in Ekeren. Benieuwd hoe architect Jan Stranger dat voor elkaar kreeg?

Lees meer

Alles wat je moet weten over het vernieuwde EPC

Op 1 januari 2019 lanceert het Vlaams Energieagentschap (VEA) het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC). Dit blijft verplicht als je je woning of appartement verkoopt of verhuurt. Maar het vernieuwde EPC ziet er wel anders uit en bevat extra informatie. Zo krijg je een uitgebreidere score met een label. Het EPC geeft je vanaf januari ook concretere aanbevelingen om je woning energiezuiniger te maken.

Lees meer

Infographic: BEN bouwen in vijf stappen

Bijna-energieneutraal hoeft helemaal niet moeilijk of onhaalbaar te zijn. Met dit stappenplan geraak je al een heel eind.

Lees meer