Zo vermijd je dat je huis onvoldoende is verlicht

22/11/2018

Wie bouwt of verbouwt, moet rekening houden met de plaatsing van verlichting. Wie deze tips volgt, zal… beter kunnen zien!

Overschakelen op LED-verlichting is een slimme zet. De vraag is echter welke lampen en hoeveel je ervan nodig hebt. Hier zijn enkele tips:

Welke kamer verlichten?

Allereerst: de voor een bepaald oppervlak vereiste lichtsterkte wordt berekend in Lux. Voor een huis kunnen we de kamers indelen in drie hoofdcategorieën: kamers zoals een eetkamer, een woonkamer en een slaapkamer heeft ongeveer 100 Lux nodig. Voor meer functionele kamers, zoals een keuken of badkamer, is het beter om minstens 200 tot 300 Lux te bereiken. Tot slot moeten werkruimtes (een werkplaats, een bibliotheek of een naaiplaats bijvoorbeeld) verlicht worden met minstens 300 tot 500 Lux.

De ";lux" van een goede berekening

Hoe berekenen? Door in de eerste plaats de te verlichten oppervlakte te kennen (in m²) alsook het aantal lumen (de eenheid die het vermogen van een lichtbron meet) die op de doos van elke nieuwe lamp wordt vermeld.

Hoeveel spots voor mijn keuken van 20 m²?

Voor een keuken van 20 m² met een verlichtingsniveau van 250 Lux is 5.000 lumen een must. Je vermenigvuldigt eenvoudigweg de gewenste Lux, in dit geval 250, met het aantal m², in dit geval 20. Als je dan kiest voor 550 lumen LED’s, dan moet u er minstens 9 installeren. Staat het aantal spots al vast, dan kan je de berekening ook gebruiken om de LED-lamp te kiezen die het best is aangepast aan de situatie. In dit voorbeeld, als het alleen mogelijk is om 6 lampen in onze keuken te vervangen, dien je dan te opteren voor LED’s met minstens 830 lumen.