Een fruitboom in de herfst onderhouden in 3 stappen

21/11/2018 - partner: Immovlan.be

De herfst is dé tijd van het jaar om nieuwe fruitbomen te planten. Maar ook bestaande bomen moeten in de watten worden gelegd om de oogst van het voorjaar zo goed mogelijk te laten verlopen…

Hoe je tewerk moet gaan? Volg deze 3 eenvoudige stappen:

1.   Verwijder het laatste fruit

Start met het verwijderen van de laatste vruchten die nog aan de boom hangen en al zeker als ze rot zijn. Verzamel ook alle vruchten van de grond aan de voet van de boom en dode bladeren om de ontwikkeling van ziektes te voorkomen.

2.   Maak de schors schoon

Maak de voet van de boom vrij en ontdoe de stam te ontdoen van invasieve planten die er kunnen groeien, zoals klimop bijvoorbeeld. Borstel de schors vervolgens voorzichtig (zodat je hem niet verwondt) om hem te ontdoen van (korst)mossen die de aanwezigheid van bepaalde parasieten doen toenemen.

3.   Snoei dode delen

Snoei je fruitboom (de grootte varieert naargelang de soort, dus neem desnoods contact op met een professional) en verwijder vooral de dode delen die gebruikt zouden kunnen worden als woonplaats voor schimmels of andere parasieten. Vergeet niet om de dode delen aan de basis af te snijden.