Open keuken een goed idee? Veel mensen stappen ervan af…

15/11/2018 - partner: Immovlan.be

Er zijn evenveel keukens als er huizen zijn. Maar in de afgelopen jaren is de keuken bijna een echte leefruimte geworden dat een geheel vormt met de woonkamer en eetkamer.

Door deze ruimte open te houden, gaat de gezelligheid niet verloren tijdens de bereidingstijden van de maaltijden. Bovendien geeft het uiterlijk van deze open stukken ze een grotere en meer trendy uitstraling. Het is echter niet zonder nadelen en willen terug naar een meer conventionele keuken…

Open of gesloten?

Een open keuken is 100% open naar een andere kamer, meestal de woonkamer of eetkamer. Zo kunnen je vrienden je zien koken en kan je er een praatje mee slaan, in tegenstelling tot koken in een gesloten keuken.

De juiste vragen stellen

Er bestaat niet zoiets als een perfecte keuken: de keuken die bij jou past, is niet noodzakelijkerwijs de keuken die bij je buurman past. Stel jezelf de juiste vragen: wat wil je? Wat heb je nodig? Wat komt overeen met de infrastructuur?

De voordelen van een open keuken

De voordelen van de open keuken zijn huiselijkheid (je kan deelnemen aan gesprekken), het “grote ruimte”-effect, meer helderheid, meer bewegingsvrijgeid, bedieningsgemak en – last but not least – voortdurend toezicht op kinderen.

De nadelen van een open keuken

Een open keuken houdt in dat geuren en geluiden zich verspreiden in de aangrenzende ruimtes  en dit natuurlijk in beide richtingen. Een ander nadeel: het uitzicht op de keuken verhindert de privacy bij het bereiden van maaltijden en je keuken moet altijd piekfijn opgeruimd zijn als het gezellig moet blijven.

Is de gesloten keuken aan een opmars bezig?

“De gesloten keuken heeft zijn glorietijd gehad maar is niet helemaal verdwenen”, zegt een materiaaladviseur. “Veel mensen blijven erbij na het proeven van de charmes van open keukens.”

Ondanks het isolement dat leidt tot een gebrek aan gezelligheid, zijn de voordelen van de gesloten keuken dus: privacy, de bereiding van maaltijden uit het zicht en de niet-verspreiding van geluiden en geuren van het koken..

Trend: een halfopen keuken

De huidige trend is om de keuken gedeeltelijk te openen (dankzij een pass-through, een bar…). Er zijn vele voordelen aan deze configuratie. Een halfopen keuken kan je gedeeltelijk isoleren en maakt het mogelijk om een fysieke en akoestische afstand te bewaren en zo de nadelen van de twee hierboven bestudeerde keukens (open en gesloten) te beperken.