Je trap beveiligen met 6 budgetvriendelijke tips

13/11/2018

Een trap is essentieel in de meeste huizen maar vormen ook een risico op ongevallen. Door deze 6 ingrepen die weinig kosten door te voeren, verklein je de kans op zulke incidenten. Waarom wachten?

Wie is er nooit van de trap gevallen? Probeer het risico van dat vallen te beperken door deze eenvoudige tips te volgen:

1. Ruim baan!

Geen doordenker: laat gewoon niets op de trap rondslingeren. Nooit.

2. Liefst met leuning

Een trap zonder leuning kan mooi zijn maar het is beter om te focussen op veiligheid dan op esthetiek, zeker als je kinderen of ouderen in huis hebt. Een leuning plaats je best 90 cm boven de trap. Voor jonge kinderen is 60 cm ideaal. Je hoeft ook helemaal geen fortuin uit te geven: een houten leuning volstaat, zolang ze voldoende stevig is.

3. Anti-sliplaag

Gelakt hout of materialen zoals marmer kunnen zeer glad zijn. Plaats in zo’n gevallen zeker een anti-sliplaag. Veel kost zoiets niet en de plaatsing ervan is zeer gemakkelijk. Zorg ervoor dat de coating overal goed vastzit. Ontstof en reinig steeds goed de plaats alvorens je de laag vastlijmt.

4. Laat er licht zijn!

Een slecht verlichte trap is een gevaarlijke trap. Een bewegingssensor installeren, is dan ook een aanrader. Daarnaast kan je ook voor elektroluminescente platen opteren. Toch liever LED? Zorg er dan voor dat je niet verblind geraakt. Letterlijk.

5. Ga uit van het ergste

Waarom geen dik tapijt leggen op potentieel gevaarlijke plaatsen om de schok te dempen? Alle beetjes helpen… Dat tapijt moet dan natuurlijk wel goed vastgemaakt zijn.

6. Traphekje voor de kinderen

Wie jonge kinderen heeft, koopt best niet één maar twee traphekjes: voor boven- en onderaan de trap. Zo’n traphekje kost niet veel en vind je snel voor een weggeefprijs op de tweedehandsmarkt. Let wel: een hek moet minstens 75 cm hoog zijn.