Kan je een online aankoop van bouwmaterialen nog annuleren?

7/11/2018

Via allerlei websites kan je tegenwoordig online bouwmaterialen aankopen. Kan je, als je zo’n aankoop doet, die nadien nog annuleren? Hoe ga je daarbij te werk?

Net zoals je bv. kleding, juwelen enz. online kan kopen, kan je dat ook doen met bouwmaterialen. Maar wat als je nadien spijt hebt van je bestelling? Kan je die dan nog annuleren en kan je nog onder je aankoop ‘onderuit geraken’?

Je hebt een bedenktijd

Als je als consument online materialen aankoopt van een ondernemer, dan heb je in beginsel een bedenktermijn van 14 dagen. Dat geldt ook als je bouwmaterialen aankoopt. Hou er wel rekening mee dat deze bedenktijd niet geldt als je bv. zelf een onderneming hebt en je de materialen ‘beroepshalve’ aankoopt.

De bedenktijd die je hebt begint in de regel te lopen vanaf het moment waarop de gekochte goederen aan jou geleverd worden.

Geen motivering nodig

Als je van de aankoop af wil, volstaat het binnen de wettelijke bedenktijd aan de verkoper te laten weten dat je afziet van de koop. Hiervoor kan je een mail of fax naar de online verkoper sturen. Wil je een ‘zeker’ bewijs hebben dan kan je ook een aangetekende brief sturen. Je hoeft overigens niet te motiveren waarom je een beroep doet op de bedenktijd en waarom je afziet van de aankoop.

Niet bij maatwerk

De bedenktijd geldt niet als je gepersonaliseerde of op maat gemaakte producten koopt. In dat geval zit je dus wel vast aan de verkoop.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)