Wat is de beste dakbedekking voor mijn huis?

2/11/2018 - Immovlan.be

Tegels, leien, dakpannen, zink… Wat dakbedekking betreft, is de keuze ruim. Maar hoe kies je nu het juiste dak voor je huis?

Het eerste wat je moet nagaan, zijn de de stedenbouwkundige voorschriften om te bekijken wat er in jouw gemeente is toegestaan. Het materiaal is een doorslaggevende factor, vooral om ervoor te zorgen dat het goed aansluit bij het totaalbeeld van de woning.

De dakpan

De dakpan is het populairst in België. Ze is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten maar ook in verschillende materialen (keramiek, terracotta, beton…). De dakhelling is belangrijk: is ze klein, wordt de voorkeur gegeven aan in elkaar grijpende dakpannen om regeninfiltratie te vermijden. Er bestaan tegenwoordig ook dakpannen die als zonnepanelen fungeren om de esthetiek van het huis niet te verstoren.

De leisteen

Leisteen kan tegenwoordig ook kunstmatig zijn. Zo’n steen is duurder dan een tegel maar ook lichter. Natuurlijke leistenen bevatten onvolkomenheden maar dat geeft er net de charmante toets aan.

Een plat dak

Heb je een plat dak, dan wordt bitumen (of roofing) aanbevolen, net als PVC.

Liever een natuurlijk materiaal?

Een rieten dak verleidt en is ecologisch. Het bestaat uit tarwe- en roggestro, riet en bies. Of wat dacht je van een groen dak? Het biedt akoestische isolatie en is zelfs goed voor het milieu is.

Alternatieve materialen

Al van een dak van koper, hout, glas, polycarbonaat of zink gehoord? Veel kan, maar vraag zeker advies van je architect of aannemer.