Vloerverwarming: welke vloerbedekking kiezen… en welke zeker vermijden?

31/10/2018

Als vloerverwarming op lange termijn aanzienlijke besparingen mogelijk maakt, is het essentieel om te kiezen voor een warmtegeleidende vloerbedekking…

Vloerverwarming werkt met stralen. De coating moet de warmte dus zo gelijkmatig mogelijk kunnen verdelen.

Tapijt en parket: over het algemeen te vermijden

Tapijt en zelfs parket bevatten vaak een luchtspleet die een belemmering vormt voor de verspreiding van warmte. Sommige parketvloeren gaan echter goed samen met vloerverwarming, mits je voor de juiste houtsoort kiest en de voorkeur geeft aan smalle planken. Eik, teak of dennen worden aanbevolen, terwijl esdoorn of beuk veel minder wordt aangeraden. Deze houtsoorten zijn immers gevoelig voor hitte en kunnen vervormen.

Steen, een natuurlijke warmtegeleider

Natuursteen of keramische tegels zijn ideale materialen voor wie vloerverwarming wil. Ze hebben twee voordelen: aan de ene kant zijn ze bijzonder resistent, terwijl ze niet snel barsten, en aan de andere kant worden ze gekenmerkt door hun perfecte warmtegeleiding. Wees echter voorzichtig bij het plaatsen van de tegels: ze moeten even groot zijn en de voegen moeten recht zijn om het ontstaan van kleine scheuren of spleten te voorkomen.

Vergeet de vloer niet te isoleren

Om warmteverlies, is het raadzaam om je vloer te isoleren alvorens je het hydraulisch systeem installeert. De warmte wordt langs boven en onder uitgestraald en dus is een goede isolatie van de vloer van tel voor optimale prestaties van je vloerverwarming.