4 tips om de juiste klink voor de juiste deur te kiezen

18/10/2018 - partner: Immovlan.be

Een deurklink kiezen is minder evident dan het lijkt. Je moet rekening houden met bepaalde zaken, zoals veiligheid en ergonomie. Timmerman Jean-Philippe verschaft meer uitleg…

1. Deurklink buitenkant

“Voor een deur die uitgeeft op buiten, moet de handgreep robuust en veilig zijn. Daarmee bedoel ik dat je een model moet installeren dat is uitgerust met een cilinderslot om te voorkomen dat dieven te gemakkelijk je huis binnengeraken. Je moet er ook voor zorgen dat de klink bestand is tegen weersinvloeden zoals vocht, de zon, koude… De buitenklink wordt danig op de proef gesteld,” legt Jean-Philippe uit.

2. Binnendeuren

“Voor binnendeuren bestaat er een heel scala aan handgrepen. Die kies je best in lijn met de stijl of inrichting van je huis, van klassiek tot ultramodern. Metalen en roestvrij stalen handgrepen zijn zeer gewild vanwege hun bijzondere vormgeving en moderne uitstraling.”

3. Exotische materialen en combinaties

“Er bestaan ook deurklinken van messing, porselein en brons. Handgrepen van porselein kunnen zonder problemen getint worden. Er wordt ook prioriteit gegeven aan de bijzondere vormen die op de markt te vinden zijn. De mix van houten deur en metalen handvat blijft zeer trendy, net als voor veel decoratieve elementen die we in verschillende materialen mooi vinden.

4. Met een sleutel of met een vergrendelknop?

Voor sommige kamers is een deurklink met een vergrendelknop voor het toilet en de badkamer praktischer. “Het is vooral belangrijk om sluitsystemen met sleutels voor de badkamer te vermijden, of toch zeker als je jonge kinderen of een zieke of oudere persoon in huis hebt.