(Ver)bouwen: voor deze werken moet je een professional inschakelen

17/10/2018

Wie bouwt of verbouwt, kan dat (voor een deel) zelf doen of professionals inschakelen voor de werken. Onze ervaren klusser Antoine legt uit welke taken je best door hen laat uitvoeren.

";Alles wat te maken heeft met de structuur van het gebouw moet in principe worden toevertrouwd aan ambachtslui, tenzij je natuurlijk zelf uit de sector komt," legt Antoine uit.

Je eigen grenzen kennen

";Er zijn waarschijnlijk gebieden waarin je uitblinkt en andere die je liever vermijdt. Ikzelf ben elektricien en dus in staat om alle elektrische installaties thuis uit te voeren. Ik heb ook ervaring met loodgieterij en timmerwerk maar ben bijvoorbeeld niet zo goed in metselwerk. Om die reden heb deze taak toevertrouwd aan een gespecialiseerd bedrijf", geeft Antoine toe.

Fouten vermijden

Professionals bieden een garantie die een vergoeding kan opleveren in geval van een slechte uitvoering van de opdracht. ";Het is een soort van verzekering. Stel je voor dat je zelf wat dakwerk hebt gedaan en dat er lekken blijken te zijn die je muren en vloeren beschadigen. Niet alleen moet je dan een professional aan het werk zetten, de schade zal ook voor jouw rekening zijn."

Alles voor de veiligheid

Het is ook noodzakelijk om rekening te houden met de veiligheidsnormen op bepaalde werkplekken. ";Normen veranderen regelmatig en er moet steeds aan worden voldaan. Moet je een keuring laten uitvoeren door een erkend bedrijf, zoals voor je elektrische installatie, zal het ongetwijfeld veeleisender zullen zijn over werken die je persoonlijk hebt uitgevoerd."
Hetzelfde geldt trouwens voor werkzaamheden waarbij aan de fundering of isolatie van het gebouw moet worden geraakt: ";Om je woning goed te isoleren, moet je rekening houden met vele parameters zoals ventilatie, vochtigheid en energie-efficiëntie. Ook hier worden beperkingen opgelegd en als je dit werk niet perfect zoals het hoort uitvoert, zal je snel problemen hebben. Vochtigheid en warmteverlies hebben niet alleen een negatieve invloed op je gezondheid maar ook op je portemonnee. Daarom is het belangrijk om steeds goed na te denken en een langetermijnberekening te maken.