Vals plafond plaatsen: 4 fouten om zéker te vermijden

10/10/2018

De plaatsing van een vals plafond is geen onoverkomelijke klus. Toch zijn er 4 fouten die je zéker moet vermijden…

1. Alles alleen willen doen

Een vals plafond plaatsen met gipsplaten is een taak waarvoor je met twee moet zijn, eerst en vooral omwille van het gewicht. "Zulke platen zijn zwaar en wie ze zelf naar boven moet halen, riskeert ongelukken. Voor de montage ben je ook best met twee, wil je het goed doen", aldus Antoine, onze expert terzake.

2. Overdrijven met isoleren

Vaak worden PVC-platen gebruikt en mensen willen vaak zo veel mogelijk isolatie voorzien. Da’s niet ideaal: isolatiemateriaal kan ook doorwegen op de platen en ze eventueel zelfs buigen of breken.

3. Hout niet behandelen en te weinig luchtcirculatie

Valse plafonds uit hout worden vaak geïnstalleerd in badkamers. Dat hout moet dan wel behandeld geweest zijn. "Het volstaat om de verschillende latten met een speciaal product te behandelen zodat vocht en schimmel geen kans krijgen. Dat geldt zeker als je zo’n plafond in een vochtige ruimte plaatst. En vergeet dus ook de luchtcirculatie niet: het is zeer belangrijk dat de kamer voldoende ventileert."

4. Onaangepaste verlichting = gevaarlijk!

Spots in een vals plafond ogen mooi maar je moet er ook mee oppassen. "Geluidsisolatie kan het risico op een brand vergroten. Daarom moet je steeds voor spots kiezen met een laag verbruik en een lage warmteuitstoot (LED’s bijvoorbeeld)." Het is dus de bedoeling dat de spots voldoende kunnen ‘ademen’. Vraag voor de zekerheid raad aan een professional.