Je zwembad in wintermodus: hoe ga je te werk?

1/10/2018

Als jij zo iemand bent met een zwembad thuis, heb je daar de afgelopen zomer zeker en vast intens van kunnen profiteren. Maar nu de winter stilaan voor de deur staat, is het tijd voor de winterslaap. Hoe ga je te werk?

Tenzij je over een binnenzwembad beschikt, moet je het in wintermodus geplaatst worden. Waarom? Omdat de vrieskou genadeloos is voor de waterleidingen.

Eerste stap, het ‘overwinteringsproduct’

Giet het product in het zwembadwater en laat de filtratie 24 tot 48 uur lopen zodat het goed wordt verdund. ";Dit product wordt gebruikt voor waterbehandeling en voorkomt algen" legt een expert uit. Zorg ervoor dat de chloor- en PH-niveaus in het water goed zijn.

Beschik je over een warmtepomp, dan is het noodzakelijk om te laten leeglopen en de leidingen die de pomp bereiken los te koppelen om het water dat er nog inzit te verwijderen. Doe je dit niet, zal je pomp de volgende zomer misschien niet meer werken.

Naar de afvoer

Zodra het product is verdund, kan je weer aan de slag. ";Je moet de pijpen tegen bevriezing beschermen door ze te legen", vervolgt onze gesprekspartner. Verlaag het niveau tot onder het niveau van afvalwater, wat betekent dat je een paar kubieke meter water in de afvoer laat verdwijnen. Volgend jaar moet je weliswaar bijvullen alvorens je de pomp weer laat draaien.

Skimmer-bescherming

En skimmer is een PVC-accessoire dat bladeren, insecten en ander afval dat blijft drijven, opzuigt. Het is handig om hiermee het waterniveau op pijl te houden indien je het niet laat weglopen. Vergeet ook niet dat zware regenbuien terug water in de leidingen kunnen brengen.

Ijs absorberen

Als je het waterniveau niet verlaagt, kan je gel- en ijsabsorbeerders plaatsen. Ze hebben de vorm van een pens en worden ter hoogte van de filterkorven geplaatst. Maak sowieso de manden met bladeren leeg en plaats ze binnen voor de winter. Je kan de gelabsorbeerders ook tussen de afdekking en de rand van het bad plaatsen. Geen overdekt zwembad? Plaats dan absorbeerders over de hele lengte van je zwembad (diagonaal). Dit voorkomt vorstschade.

Elektrische uitrusting

Doe voor wat de elektrische apparatuur betreft nog een laatste keer wat je normaal gesproken doet: reinig de filter en controleer het niveau van de producten.

";Off"

Je kan ook alles afzetten: warmtepomp, automatisch chloorsysteem, PH-regeling… Zo heb je tot volgend voorjaar geen elektriciteitsverbruik meer voor je zwembad. Je kan ook beslissen om je zwembad niet in wintermodus te plaatsen. In dat geval moet je er op letten dat het water niet meer door de warmtepomp stroomt en dat je de ";bypass" activeert en afvoert. Het blijft weliswaar raadzaam om het overwinteringsproduct toe te voegen en het water te laten circuleren en dan vooral wanneer het vriest. Bij extreme kou moet de pomp 24 uur per dag draaien.