7 tips om veilig te verbouwen

25/09/2018

Net een woning gekocht, maar nog een heleboel verbouwingswerken voor de boeg? Of misschien begint het na al die jaren in je huidige woonst wel te kriebelen?

Zelf de handen uit de mouwen is fijn, maar je doet het maar beter veilig. Wij geven je alvast 7 tips mee om veilig te bouwen en verbouwen.

Draag beschermende kledij

Thuiskomen en snel aan de slag gaan zonder je om te kleden? Een t-shirt zorgt niet voor de nodige bescherming! De juiste beschermingsmiddelen en kledij zijn noodzakelijk om onheil te voorkomen. Handschoenen, een mondmasker, veiligheidsschoenen, een veiligheidsbril: het zijn maar enkele voorbeelden. Of je nu veel of weinig ervaring hebt, een ongeluk schuilt in een klein hoekje, dus je draagt maar beter de nodige bescherming.

Zorg dat je stabiel staat

In de hoogte werken brengt gevaren met zich mee. Zorg dat je altijd stabiel staat en dat ook je ladder op een effen ondergrond staat. Op YouTube vind je heel wat instructievideo’s over hoe je je ladder veilig kan opstellen.

Begin uitgerust met klussen

Na een super vermoeiende dag nog thuis aan het klussen gaan? Geen goed idee! Vermoeidheid zorgt er immers voor dat je concentratie verslapt. Plan je een dagje klussen, las dan voldoende pauzes in, zo voorkom je verslapping.

Kies voor goed gereedschap

Besparen op gereedschap is kortetermijndenken. Gebruik kwalitatief gereedschap. Beschik je er zelf niet over huur of leen het dan. Gebruik je gereedschap ook altijd waar het voor gemaakt is.

Ruim je werkplek altijd op

Materiaal laten rondslingeren is vragen om problemen. Zorg dat je werkplek netjes is zodat je niet struikelt. Ook een goede verlichting is essentieel.

Kijk uit met elektrisch gereedschap

Als er ongelukken gebeuren is het vaak met elektrisch gereedschap. Trek wanneer je klaar bent steeds de stekker uit het stopcontact. Kijk ook uit met loshangende kleding en draag steeds een veiligheidsbril. Werk alleen met elektrisch materiaal als je stabiel staat en ook je materiaal zich in een stabiele positie bevindt.

Zet de stroom uit

Ga je werken aan elektra, zorg er dan voor dat de stroom is uitgeschakeld. Zet de juiste stroomgroep uit in de meterkast.