3 tips om de efficiëntie van je raamwerk te controleren

3/09/2018 - partner: Immovlan.be

Wie nieuwe ramen wil steken, controleert alvorens er nieuwe te kopen best of ze wel efficiënt genoeg zijn (kozijnen, glas) voor je woonst. Hier zijn 3 tips die je op weg helpen.

1. Controleer de afdichting

Tussen het glas en het raamkozijn, zowel langs de binnen- als langs de buitenkant, moet je zeker zijn dat de mastiekstrip resistent is aan UV-stralen en thermische schokken. De aanslagbanden of afdichtingen tussen het deel van het raam dat dichtblijft en het deel dat opengaat, uit rubber of polyetheen, moet goed samengedrukt zijn.

Vergeet ook de afdichtingen tussen de kozijnen en het metselwerk niet. Kleine holtes moeten gevuld worden met een soepel isolatiemateriaal, grote openingen met zwaarder materiaal, zoals mortel aan de buitenkant en plaaster aan de binnenzijde. De klus eindigen, doe je aan de buitenkant met een waterdichte voeging uit siliconen die je over de hele lengte van het kozijn aanbrengt (liefst niet breder dan 10mm) en aan de binnenkant met mastiek die je dan verft. Dit alles draagt bij aan een betere thermische en geluidsisolatie.

2. De kwaliteit van het raamwerk

Hout is de beste thermische isolator en een natuurlijk product. Maar het kost ook meer dan PVC (15 tot 30% afhankelijk van het merk). Het is duurzaam en mooi maar het vergt ook een minimum aan onderhoud. De zuid- en westkant moet je elke 2 à 5 jaar beitsen (het aanbrengen van laag om de vezels te beschermen tegen water en wind. In tegenstelling tot vernis dringt beits deels het hout in) en elke 5 à 10 jaar voor de andere windrichtingen. Verf en vernis moeten elke 5 à 8 jaar (zuid en west) of elke 10 jaar (rest) vernieuwd worden.

PVC en aluminium vergen geen onderhoud. Het zijn minder ecologische materialen maar ze gaan wel heel lang mee, meerdere tientallen jaren zelfs. Ze passen vooral bij grote raampartijen. Zowel voor aluminium als PVC is het aangeraden ramen uit minstens drie delen te gebruiken, liefst zelfs 4 tot 5, en waarvan de kozijnen voldoende dik zijn (minstens 70 mm) zodat het rendement hoog genoeg blijft.

3. De kwaliteit van de ramen

De kwaliteit van de ramen is even belangrijk als de kwaliteit van de kozijnen. Enkel glas is niet meer te vinden en superisolerend dubbel glas heeft de rol van gewoon dubbel glas overgenomen. Er zit ook niet meer alleen gas tussen de ramen maar ook een ijzeroxidefilm. De U-waarde moet je in acht nemen: hoe lager, hoe beter de isolatie.

Klassiek dubbel glas (de ‘gedateerde’ soort) heeft een gemiddelde U-waarde van 2,8, voor dubbel glas met een hoog rendement spreken we over 1,1 en driedubbel glas (met twee ‘lagen’ gas en twee ijzeroxidefilms) pocht met een gemiddelde van 0,6. Die laatste soort is wel erg duur, je zal dus moeten afwegen of die investering het waard is.