Schilderen zonder zorgen: 5 tips van een pro

2/09/2018

Wie wil schilderen, heeft een minder technische kennis nodig dan wie wil metselen, loodgieten of elektriciteit wil liggen. Toch kan een schilderklus snel frustrerend worden. Of niet als je de tips van Antoine opvolgt, onze doe-het-zelver met ervaring.

Het juiste materiaal

";De juiste verfborstel kopen, is van elementair belang. Bespaar hier dus niet op: goedkope borstels zijn minder kwalitatief en je zal het verschil merken. Hetzelfde geldt voor de verf. Goedkoper kan uiteindelijk duurder uitvallen."

Een ui in een koude kom…

Een stuk karton of plastic onder de verfpot plaatsen, is geen slecht idee om de vloer te beschermen. En om de verfgeur te lijf te gaan, gebruik ik een truukje van mijn grootvader: een ui in twee snijden en in een koude kom plaatsen.

Vloer en meubels beschermen

Is de kamer niet volledig leeg, dek dan alle meubels af met grote stukken plastic en gebruik eventueel krantenpapier voor de vloer. En voor wie ramen en deuren afdekt: verwijder de afdekking pas als de verf kurkdroog is. Hou tijdens het schilderen ook steeds een doekje bij de hand; kleine foutjes kunnen zo nog snel aangepast/verwijderd worden.

Lichtjes bevochtigen

Gebruik je nieuwe verfborstel niet onmiddellijk. Het is aan te raden om je (rol)borstel eerst onder warm water te houden alvorens te beginnen schilderen. Rolborstels worden sowieso best licht bevochtigd zodat de kleur zich beter ";zet". Maar te veel is ook niet goed!

Materiaal schoonmaken

Het verfmateriaal schoonmaken is niet leuk maar wel noodzakelijk. Gebruik water of white spirit en pak de kop van de borstel in met zilverpapier. Zorg ervoor dat hij goed verlucht is, en hij kan zo opnieuw worden gebruikt.