Met deze nieuwe regels moet je rekening houden bij je BTW-bouwaangifte

23/08/2018

Als je een woning bouwt of verbouwt moest je als bouwheer tot voor kort een BTW-bouwaangifte indienen. Sinds 20 augustus ll gelden hierbij nieuwe spelregels. Wat moet je daar van weten?

Sinds 20 augustus 2018 moet je als bouwheer geen traditionele BTW-aangifte meer doen. Vroeger moest je die indienen binnen de drie maanden na de betekening van het kadastraal inkomen. Maar wat komt er in de plaats?

Inlichtingen verstrekken

Vanaf nu moet je geen BTW-bouwaangifte meer doen. Je moet daarentegen wel binnen de drie maanden na de betekening van het kadastraal inkomen inlichtingen verstrekken over het pas opgerichte gebouw. Die inlichtingen moet je geven via een nieuw formulier (dat nog moet worden uitgewerkt).

Wat in afwachting?

Zolang het formulier er nog niet is moet je niets doen. Je moet als de uiterste indieningstermijn voor je BTW-bouwaangifte nog niet verlopen was op 20 augustus 2018 en je de aangifte nog niet ingediend hebt, dat ook niet meer doen.

Het nieuwe formulier wordt bezorgd

Zodra de nieuwe formulieren beschikbaar zijn zal de FOD Financiën zelf een bericht en een model van formulier sturen aan alle bouwheren die deze inlichtingen moeten verstrekken. Je krijgt vanaf dat moment opnieuw 3 maanden om het formulier ingevuld terug te bezorgen.

Meer info hierover vind je terug op de site https://financien.belgium.be/nl/Actueel/btw-bouwaangifte-vanaf-20082018-vervangen-door-nieuwe-procedure

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)