Dakwerker, een ‘onmogelijk’ beroep?

13/08/2018

De dakwerker is de professional die op basis van plannen of schetsen, mondelinge of schriftelijke instructies en in overeenstemming met de geldende regelgeving, de volgende werkzaamheden (nieuw of renovaties) uitvoert: aanleg, onderhoud en reparatie van bedekkingen en andere soorten coatings (sommige gevels bijvoorbeeld).

Een dakdekker legt ons zijn werk uit: "We worden aan het werk gezet met vooral platte daken: de gehele uitvoering (frame, onder dak, latten, metalen of niet-metalen afdekking), isolatie van binnen of van buiten, plaatsing van dakvensters, waterdichtheid … Maar, het werk betreft ook de zinkwerken (afvoer van water, goten …), de bekleding (gevels van huis, in zink, leien …) enzovoort." Dit kan nieuwbouw, renovatie of zelfs reparaties zijn.

"Wanneer een klant belt, maken we een afspraak ter plaatse om de eerste stappen te zetten en een offerte te maken. Als deze wordt geaccepteerd, kan het werk beginnen ", legt hij uit. De materialen worden vervolgens gesorteerd op aanvraag. Voor een nieuw gebouw ontvangt de dakwerker de plannen met specificaties. In het veld is het belangrijk om samen te werken om de apparatuur te vervoeren, maar ook voor veiligheid. "We moeten buisvormige steigers maken met leuningen die aan de gevel zijn bevestigd en veiligheidsnetten plaatsen."

Een typische dag start in de werkplaats om 7.30 uur. Ofwel werkt de dakwerker in de werkplaats om onderdelen voor te bereiden, ofwel gaat die persoon direct ter plaatse. Rond 15.30 uur is hij of zij klaar met het handwerk, maar een baas moet nog steeds de administratieve taken beheren (offertes, boekhouding, afspraken, …), de schema’s van de werknemers organiseren enzovoort.

Positieve punten?

"Het leukste aan deze baan is het buiten werken. Elke klus is ook anders", zegt de dakwerker in kwestie.

Hoe kan ik dakwerker worden?

  • Je komt in aanmerking als je het secundair onderwijs hebt afgemaakt:

◾ Voltijds (beroeps) voortgezet onderwijs: "dakdekker", vanaf middelbaar niveau.

◾ Secundair onderwijs – "niet-metalen algemene setter", vanaf het 3e middelbaar niveau, of "dakdekker", vanaf het 5e middelbaar niveau.

  • Gecertificeerde stage-opleiding (leerwerkplaats van IFAPME): "metalen dakdekker / dakdekker" of "niet-metalen dakdekker / dakdekker".
  • Basisberoepsopleiding (Forem en IFAPME): "Zink- en constructiedekencontractant" (ondernemer) of "niet-metalen aannemer in de bouw" (bedrijfsleider).