Brand: zo voorkom je dat het bij jou thuis gebeurt

30/07/2018

Jezelf en je gezin tegen brand beschermen, daaraan denk je bij de bouw of renovatie van een huis of appartement maar niet op dagelijkse basis. Weet dat het gevaar op de loer ligt…

5 stappen

Een enquête heeft uitgewezen dat 1 op 3 Belgen helemaal niet bezig is met brandveiligheid. 1 op 10 zegt zelf rookdetectoren overbodig te vinden. Nochtans komt het witte toestel twee keer voor in de ";5 stappen": voldoende rookmelders plaatsen, ze regelmatig testen, een vluchtplan hebben, evacueren, 112 bellen. En buiten blijven natuurlijk, en ver weg van de rookontwikkeling.

De basisregels

Rookmelders moet je op strategische wijze plaatsen: minstens een exemplaar per verdieping en liefst zelfs elke 70m².

Zorg ervoor dat stopcontacten niet overbelast geraken: het is een van de meest gekende oorzaken van een huisbrand. Zeker oppassen met contactdozen dus.

De keuken

In de keuken moet je extra voorzichtig zijn. Licht ontvlambare vloeistoffen en producten zijn er niet op hun plaats en wie met gas kookt, checkt beter dubbel dan helemaal niet. Wist je trouwens dat het darmpje voor de gastoevoer van een fornuis een vervaldatum heeft? Het staat er duidelijk op gedrukt…

Van bij de bouw opletten

Bouw of verbouw je, hou dan rekening met welke materialen je gebruikt. Er bestaan bijvoorbeeld brandwerende verf en vernis die een microporeus schuim vormen: « meringue ». Het moet de verspreiding van het vuur in huis voorkomen. Breng ze vooral aan op de dragende delen: pilaren, steunmuren, de trap…

Wat isolatie betreft, die moet voldoen aan zeer specifieke CE-normen, rekening houdend met waar ze in huis aangebracht mogen worden.

Bouwen met hout: doen of niet?

Neen, huizen met een houtskelet vliegen niet sneller in brand. Warmte wordt er minder snel door overgedragen dan door bijvoorbeeld beton (x 10) en staal (x 250). Een houten huis wordt dan ook traag door de brand ‘geconsumeerd’.

Hout is voorts stevig. Brandweerlui mogen langer tussenkomen bij houtbrand dan wanneer er beton of staal aan te pas komt en bovendien kost het je niets extra aan verzekering.

Laat je zeker goed informeren over welk hout je gebruikt, de ene soort brandt sneller dan de andere. Afmetingen, vochtigheid, het speelt een rol. Vul dit formulier in en Kijk en Bouw neemt zelf contact met je op:

* Verplichte velden