Trend: een bakstenen muur in uw interieur

18/07/2018 - partner: Ik ga bouwen

Heel wat Belgen kiezen ervoor een oud huis te kopen om het daarna te renoveren. Sommige beslissen daarbij zelfs om een oude muur in hun interieur te integreren. Hoe kan je een bakstenen muur zichtbaar laten zonder de ongemakken ervan te moeten ondergaan (stof, …)?  

Handige Harry of niet, wie heeft nog nooit eens staan wegdromen bij een oud te renoveren huis? Sommige kiezen er daarbij voor om een van de originele bakstenen buitenmuren zichtbaar te laten en er zo een binnenmuur van te maken. Dat gaat wonderwel samen met een moderne inrichting….

Hoe onderhouden?

Na renovatie moet de muur ingestreken worden met een fixeermiddel (of kleurloze was) dat voorkomt dat er schilfers of stof vrijkomen. Een product om muren en daken waterdicht te maken, is perfect hiervoor. Als de stenen broos of vochtig zijn, bestaan er ook muurverharders.

En isolatie?

Als u ervoor kiest om een stenen of bakstenen muur zichtbaar te laten, toont u natuurlijk een stukje van de geschiedenis van het huis maar het kan wel gevolgen hebben voor de thermische prestaties van het gebouw. Hoe dat komt? Deze muur vormt immers een thermische brug. Hij is niet geïsoleerd en zo kunnen er problemen met condensatie ontstaan door de temperatuurverschillen. Denk dus zeker aan isolatie en hou er rekening mee in uw globale project om zoveel mogelijk op dit probleem te anticiperen.

Alternatieve oplossing…

De andere oplossing is om een stenen muur te metselen voor een geïsoleerde wand, bijvoorbeeld met decoratieve stenen of door oude stenen een nieuwe bestemming te geven.