De bouwsector: het bedrijf staat sterk… maar niet voor lang?

10/07/2018 - partner: Le Soir

Als de economie ietwat vertraagt, zoals normaal is, loopt de bouwsector te pronken! Maar de lucht voorspelt een grauwe toekomst. Deze informatie komt uit de krant Le Soir.

De bouwconfederatie anticipeert een groei van 3,7% over het hele jaar. Op zijn minst een spectaculaire waarde, want het is twee keer zoveel groei als in de rest van de economie! Vanuit de residentiële kant gezien is hier een mooie verklaring voor: er zijn nieuwe regels voor energiezaken gecreëerd in Vlaanderen vanaf 1 januari 2018 die verschillende bedrijven hebben aangezet tot het introduceren van bouwvergunningen vóór deze datum. Het zijn deze projecten die in het heden een concrete vorm krijgen. Maar dat zal niet lang duren, en ze moeten waarschijnlijk wachten op een weerstuit in 2019.

Bedankt aan de verkiezingen!

Wat betreft renovatie is de voortgang duidelijk minder (1%), waarvan de schuld, als we onze collega’s van Le Soir moeten geloven, ligt bij “het verdwijnen van een fiscaal voordeel in het isoleren van dakwerk, in ieder geval in Vlaanderen”. Dat gezegd hebbende, er blijft veel bouwterrein over: de werkzaamheden zouden dus snel weer hernomen moeten worden. Wat betreft niet-residentiële zaken: de bouw van nieuwe kantoren is zwaar aan het verminderen, wat de cijfers naar beneden haalt (-1, zelfs -2%). In de publieke werkzaamheden ziet het er duidelijk rooskleuriger uit: de volgende gemeenteverkiezingen zullen ondernemers gelukkig maken, omdat de meeste gemeenten zeer sterk toegeven aan verfraaiings- en wegwerkzaamheden.

Werkgelegenheid: het goede en het slechte nieuws

Het gevolg van al deze stijgende cijfers? Na een periode van weinig geld ziet de bouwsector het aantal banen opnieuw stijgen. Toch is niet alles even positief: er zijn niet genoeg jonge gediplomeerden om te compenseren voor natuurlijke vertrekken, en de digitalisering van het vak, legt de krant uit, legt een niveau van hogere kwalificaties op.