Zo ontdek je vochtproblemen

21/06/2018

Sta je op het punt een nieuwe woning te kopen, dan kan een vochtprobleem een serieuze domper op de vreugde vormen. Vochtproblemen zijn immers vaak hardnekkig. Wil je geen woning met schimmelvorming en condensatieproblemen dan let je maar beter op onderstaande zaken.

Spot de zwarte stippen

Veel vocht en weinig ventilatie, dan kunnen vochtproblemen opduiken. Schimmel merk je het vaakst op in hoeken. Typisch zijn de zwarte stippen, al vallen deze door de verkoper natuurlijk redelijk eenvoudig te verwijderen. Check vooral de siliconen afdichtingen rond de ramen. Schimmel valt hier moeilijk te verwijderen en wordt dan ook vaak over het hoofd gezien.

Schuif met de meubels

Verkopers willen vochtproblemen graag verdoezelen. Achter meubilair duikt schimmel het meest op, want daar is er weinig ventilatie. Controleer ook zeker de plinten even. Als deze loskomen kan dit ook op een probleem wijzen.

Let vooral op de muren en plafonds

De meeste schimmels komen voor op muren en plafonds. Bekijk alle muren en plafonds grondig en kijk of er niet net een laagje verf is aangebracht om het één en ander te maskeren. Let zeker ook op plekken en kleurverschillen.

Check de kelder

Heeft de woning een kelder, vraag dan of je deze even kunt bezoeken. Is er geen kelderpomp aanwezig, wees dan extra waakzaam. Opstijgende vochtproblemen komen meer voor dan je denkt.

Controleer de muurafwerking

Opstijgend vocht of condensatievocht? Je merkt het vaak als eerste op aan de muren. Loskomend behangpapier kan vaak een indicatie zijn. Ook een witte afzetting op de muren kan vaak wijzen op vocht en verdient een nadere inspectie.

Is alles recent vernieuwd dan kan dit zijn om de woning een meerwaarde te geven, maar net zo goed kan het als doel hebben wat minpunten aan het oog te onttrekken. Wees dus waakzaam!

Meer info nodig? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in en onze experts nemen contact met je op!

* Verplichte velden