Een bubbelbad installeren: binnen of buiten?

28/05/2018

Het is al zeer warm geweest de laatste dagen en dat geeft zin om jezelf te verfrissen. Is een zwembad te groot maar wil je wel kunnen plonsen? Misschien moet je dan maar voor een bubbelbad kiezen! Maar waar: binnen of buiten?

Meer en meer mensen schaffen zichzelf een bubbelbad aan. Je vindt ze in heel wat verschillende afmetingen, met veel of weinig uitrusting en voor (bijna) ieders budget. Dé grote vraag is echter of je dat bubbelbad binnen of buiten moet installeren. Sommigen zeggen dat België niet over het juiste klimaat beschikt voor een bubbelbad buiten, maar is dat wel zo?

Bubbelbad buiten…

Weet alvast dat 9 op de 10 bubbelbaden in Scandinavische landen buiten staan, dus in België moet dat ook zeker kunnen. Verschillende modellen zijn mogelijk: oblaasbaar, préfab, ingegraven, half ingegraven, van hout, polyethyleen…

Marie Claire

Voordelen:

Last van vocht zal je met een buitenbad niet hebben en ook de installatie zorgt voor minder problemen (plaatsing en verluchting). Dat laat je dus toe om voor een model te kiezen met de vorm en de afmetingen die je wenst. Vergeet evenwel niet om de ondergrond te checken!

Nadelen:

Toch het Belgische klimaat? In ons langdje regent het ongeveer 200 dagen per jaar en als het in de winter vriest, zal je meer van je bubbelbad kunnen profiteren als het binnen staat. Je bad "beschermen" kan, maar kost ook wat. Daarnaast is er nog de werf én misschien kunnen je buren je wel zien zitten…

Bubbelbad binnen…

Binnen zijn ook zowat alle mogelijke bubbelbaden installeerbaar, al hangt het natuurlijk af hoe groot de beschikbare ruimte is en hoeveel je wil spenderen….

CultureSpas

Voordelen:

Of het nu regent, sneeuwt of hagelt, van een bubbelbad binnen kan je het hele jaar genieten en dit zonder dat je buren kunnen meegluren. 365/365, 24/24…

Nadelen:

Een bubbelbad binnen installeren, is ingewikkelder dan dat buiten te doen: behalve het bad zelf moet je ook al het nodige materiaal naar binnen zeulen. Denk ook aan de plaats: een groot bad in een kleine ruimte is verre van ideaal, zeker als er meerdere personen inkruipen.

Al blijft het allergrootste nadeel toch het risico op vocht in huis. Om dat te vermijden, moet je vochtbestendige muren voorzien, alsook een zeer doorgedreven verluchting, een elektrische ontvochtiger… En als de vloer betegeld is, moet je zeker het risico op uitschuivers in acht nemen!

Dus…

Een bubbelbad buiten is logischer dan een bubbelbad binnen, behalve als je de Belgische weergoden echt niet goed gezind bent. In dat geval moet je wel goed onderzoeken of een bubbelbad wel binnen past, wat de meerkost is en of je ervoor kan (laten) zorgen dat er geen vocht in huis zal opduiken.