Vocht in huis: 4 mythes ontkracht

18/05/2018

Hoesten, allergieën, hoofdpijn, koorts… Buiten de gewoonlijke ongemakken van vocht in huis, kan het ook negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Bovendien gaan er al jaren enkele hardnekkige geruchten de ronde. Tijd om ze alle vier te ontkrachten!

1. Muren die te geïsoleerd zijn, werken vocht in de hand

";Muren moeten kunnen ademen", hoor je soms. Of ";té geïsoleerd is ook niet goed"… Tegenwoordig zijn isolatietechnieken nochtans dermate geëvolueerd dat het perfect mogelijk is om zeer goed geïsoleerde muren te hebben die tegelijkertijd ‘gezond’ zijn. Het heeft alles met evacuatie van water in de lucht te maken.

2. Eau de Javel is dé oplossing

Grootmoeder wist het zogezegd altijd beter, toch? Niet altijd. Javel gebruiken voor door vocht aangetaste muren, zal het probleem niet oplossen, net zoals voor hout met schimmel.

3. Schimmel is altijd zichtbaar

Dit klopt niet, soms kan je schimmel niet met het blote oog opmerken. Dat komt omdat ze zich ook binnenin kan opstapelen, met alle (zware) gevolgen van dien. En dan hebben we het nog niet eens over de bijhorende geur gehad…

4. De hoofdoorzaak is te veel isolatie

Zoals in puntje 1 aangehaald, is niet de isolatie het probleem maar wel de condensatie. Weet dat elke volwassene ongeveer 1 liter per dag omzet in damp, die uiteraard ergens naartoe moet kunnen. Voeg daarbij alle dampen afkomstig uit de keuken, de badkamer… en je zit dagelijks al gauw met 10 tot 20 liter water dat in de lucht zweeft, met als gevolg condensatie op de koudste plekjes. De oplossing? Voldoende verluchten!