Rolluiken kiezen: PVC, aluminium of hout?

10/05/2018

Rolluiken bestaan in meerdere soorten. In de eerste plaats is er het type (rollend, kloppend, vouwend, zelfs glijdend) en vervolgens het materiaal… Wij helpen je om uw weg te vinden wat die laatste keuze betreft…

Belgen houden van rolluiken. Ze zijn vertrouwd, isolerend, praktisch en beschikbaar in drie materialen: PVC, aluminium en hout. De laatste is minder gangbaar, we zullen zo zien waarom. Hier vind je de voor- en nadelen op een rij.

PVC

PVC wordt het vaakst gebruikt. Het is makkelijk in de omgang en economisch, maar kan niet langer zijn dan 2 meter. Als u iets groters nodig heeft, kunt u zich wenden naar aluminium, dat tweemaal de lengte kan ondersteunen.

Voordelen: De prijs is overduidelijk een van de grootste troevenen het om het schoon te maken volstaan een doekje en wat zeep. De thermische isolatie is ook een pluspunt.

Nadelen: Niet geschikt voor grote ramen en inzake levensduur doet aluminium beter. Het grootste nadeel van rolluiken uit PVC zijn echter de neiging om te verkleuren. Kies bij voorkeur niet voor een donkere kleur, want die verkleuren behoorlijk snel. Detailkritiek?

Aluminium

Aluminium is lichter dan staal en verroest niet zo. Maar de keuze heeft kleine beperkingen tot gevolg…

Voordelen: Aluminium is bijna even makkelijk in onderhoud als PVC, zonder kleurverlies.

Nadelen: Duurder en minder isolerend dan PVC, goed om weten dus als je raam vol op zuid of noord uitkijkt…

Hout

Hout is de minst gangbare keuze voor rolluiken. Het is ecologisch, want recycleerbaar, maar ook duur en dient grondig onderhouden te worden.

Voordelen: sterk, warm, isolerend en ecologisch.

Nadelen: Duurder dan PVC en aluminium en vergt meer onderhoud.