Heeft een zwembadoverkapping nut of niet?

16/04/2018

Een zwembad is al lang geen exclusieve luxe meer. Heel wat gezinnen hebben er tegenwoordig eentje in de tuin. Nu is het in ons landje niet altijd schitterend weer, dus stellen veel eigenaren zich de vraag: heeft een overkapping nut? Wij bekijken even de meerwaarde van een zwembadoverkapping.

De voordelen van een overkapping

Zwembadwater heeft de neiging om snel vuil te worden, zeker als je in een bosrijk gebied woont. Een pomp kan al veel vuil verwerken, maar toch kunnen drijvende bladeren en ander vuil, je zwemplezier vergallen. Een overkapping kan dan zeker soelaas brengen en voorkomt voor een stuk dat er vuil in je zwembad komt. Bovendien geniet je door een zwembadoverkapping veel meer en langer van je zwembad. Waarom zou je je zwembad enkel in de zomer gebruiken? Bovendien hoeft een overkapping vandaag de dag zeker niet lelijk te zijn. Er zijn heel wat stijlvolle oplossingen op de markt.

De verschillende mogelijkheden

De goedkoopste oplossing om je zwembad af te dekken is afdekfolie. De installatie is vaak een fluitje van een cent en de prijs valt mee. Het nadeel is dan weer wel dat de bladeren op de folie blijven liggen. Deze folie moet dus geregeld schoongemaakt worden, wat ook een klusje is. Tel daar nog het feit bij, dat ook algen zich kunnen vastzetten op deze folie, en je begrijpt dat je wel enkele uurtjes per jaar aan het schrobben bent.

Opteer voor een permanente zwembadoverkapping

Een (vaak) koepelvormige zwembadoverkapping vormt een alternatief. Met een overkapping voorkom je – zeker in de herfst – dat er bladeren in je zwembad belanden. Bovendien zul je merken dat je vaker in je zwembad te vinden bent, want in principe kun je het hele jaar door blijven zwemmen. Je zult je zwembad ook minder moeten verwarmen, want door de koepel warmt je zwembad sneller op door de zon. Je verdient je overkapping dus voor een stukje terug. De installatie kun je in principe zelf, maar er zijn ook een heleboel vakspecialisten die het klusje met plezier voor je klaren.

Er zijn heel wat mogelijke zwembadoverkappingen dus laat je goed informeren. Zo zijn er overkappingen die de warmte opvangen en je zwembad sneller opwarmen of systemen die je in elkaar kan schuiven als een harmonica. Zo moet je maar een gedeelte van het zwembad openen als je wilt. Zeker handig als je over een groot zwembad beschikt.

Wist je trouwens dat er ook minder water verdampt als je een overkapping installeert? Ook zo bespaar je op de verwarmingskosten.