Carport of garage: wat moet je kiezen?

5/04/2018

Hoe bescherm je je auto het best? De keuze tussen een carport en een garage is niet altijd even makkelijk…

Of het nu gaat om een nieuwbouw, een renovatieproject of een simpele aanbouw, wie zijn of haar auto(‘s) onderdak wil geven, zal een keuze moeten maken tussen een carport en een garage. Zelfs wie die keuze gemaakt heeft, moet nog beslissingen nemen. Vrijstaand? Uit welk materiaal? Welk design? We gidsen je erdoor!

Veiligheid: beter een garage

Logisch: onder een carport staat je wagen open en bloot zichtbaar en dieven hoeven geen garagepoort open te breken. Een garage vertelt een heel ander verhaal: daar kan je zelfs een alarmsysteem voor voorzien. En als je garage deel uitmaakt van je huis, is de bescherming er al helemaal. Dat geldt dan natuurlijk ook voor alle spullen die je erin opbergt.

Kosten: beter een carport

Een carport is veel goedkoper en simpeler om te bouwen. Met € 1.000 kan je al iets heel fraais laten neerpoten.

Gebruiksgemak

Een carport moet je niet openen, biedt veel meer bewegingsruimte en is makkelijk in onderhoud. Dat gezegd zijnde, is een geïntegreerde garage met een automatische poort ook zeer handig. Boodschappen binnenladen is een makkie, in de winter blijft je wagen van de vrieskou bespaard en in de zomer blijft de binnenkant lekker koel.

Bouwen: beter een carport

Een carport is, dankzij de simpele structuur, veel simpeler om te bouwen dan een garage. Er zijn geen deuren, geen isolatie, het dak is eenvoudig, de fundering beperkt…

Risico op roest

In tegenstelling van wat vaak wordt gedacht, zal je wagen minder snel roesten onder een carport dan in een garage. Dat komt omdat de wind eraan kan en het voertuig zo snel kan opdrogen. Al geldt die regel ook niet altijd. Plezierwagens en oldtimers die nooit regen zien, herberg je best wél in een garage en dan nog liefst een verwarmde met een hermetische structuur uit hout om vocht te voorkomen.

Bouwvergunning

In veel gevallen is het niet nodig om de dienst urbanisme te verwittigen. Voor de zekerheid klop je toch best eens bij de gemeente aan wat de voorwaarden zijn: maximale oppervlakte, daktype, hoogte…

Conclusie

Puur financieel is een carport interessanter dan een garage, al hangt het er dus ook een beetje vanaf wat je ermee van plan bent. Carports zijn ideaal om je auto voor elke dag te stallen maar weet ook dat er niets tegen een garage op kan als we het over veiligheid en diefstalpreventie hebben.