Beton cire: voor of tegen?

29/03/2018 - partner: Ik ga bouwen

Beton cire of betonstuc is hélemaal in. Maar is dit wel zo’n fantastisch materiaal? We zochten het uit!

Beton cire bewijst dat een bruut materiaal ook warm en verfijnd kan overkomen. Zelfs dure hotels maken er gebruik van (in plaats van bijvoorbeeld tegels of parket).

De voordelen

Beton cire heeft veel gezichten en de personaliseringsmogelijkheden zijn bijna eindeloos. Je kan het ook op verschillende plaatsen aanbrengen, zoals over een laag oude tegels of op muren. Zorg er wel voor dat de muur voldoende stevig is gezien het gewicht dat ertegen komt. In ieder geval zal je voor een specifieke soort van beton cire moeten kiezen.

Daarnaast valt beton cire ook gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Aangezien er geen voegen zijn, heb je ook geen last van vuil- en vochtophopingen.

Beton cire is ook heel duurzaam en resistent. Het gaat dus járen mee, of toch op voorwaarde dat de plaatsing correct werd uitgevoerd. En ten slotte geeft het materiaal ook een warm gevoel, letterlijk. Het voelt veel warmer aan dan tegels en kan uitstekend in combinatie met vloerverwarming.

De nadelen

Beton cire is niet goedkoop. Zeker als je met een professional in zee gaat, zitten prijzen vaak boven 100 euro per vierkante meter en al zeker als je extra wensen hebt.

We raden af om dit materiaal als badkamervloer te gebruiken. Omdat er barsten in kunnen komen (wat weliswaar geen kwaad kan voor de structuur) maar vooral omdat een natte vloer uit beton cire extreem glad is.

De dosering bij de aanmaak van beton cire is best delicaat, in die zin dat je niet mag afwijken van het ‘recept’. Vergeet achteraf ook geen hars aan te brengen. Indien je daar absoluut geen verstand van hebt, doe je best beroep op een professional (al zal dat natuurlijk ook het kostenplaatje fors verhogen).