Welke opties geven hoogrendementsglas nog een tikkeltje extra?

27/02/2018

Hoogrendementsglas isoleert uitstekend. Het glas isoleert tot 6 keer beter dan enkelglas en twee tot drie keer beter dan dubbelglas. Daar zijn een aantal redenenvoor, maar wij schuiven in dit artikel voornamelijk enkele mogelijke opties van deze super performante ramen naar voor.

Wat is hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas bestaat uit twee platen met daartussen edelgas en een metaalcoating. Dit dunne laagje zit aan de binnenzijde van het glas. De coating en het gas zorgen voor een superieure isolatie. Heel wat ramen die vandaag de dag geplaatst worden, hebben deze eigenschappen.

Hoogrendementsglas isoleert een stuk beter dan standaard dubbelglas, maar zeker als je voor extra opties kiest, haal je nog meer uit je ramen. Enkele mogelijkheden op een rijtje:

  • Met hoogrendementsglas heb je minder last van omgevingsgeluiden. Speciale geluidswerende beglazing kan zelfs tot vier keer meer lawaai tegenhouden dan gewoon dubbelglas. Zeker in de stad geniet je zo van bijkomende rust.
  • Je kunt je hoogrendementsglas ook laten blinderen om nieuwsgierige blikken buiten te houden. Eventueel kan je met een kleurfolie, je ramen ook een kleurtje geven.
  • Hoogrendementsglas zorgt sowieso voor een comfortabele en meestal aangename temperatuur. Het houdt je huis koel in de zomer en warm in de winter.
  • Extra beveiligd hoogrendementsglas maakt het inbrekers een heel stuk moeilijker. Een onzichtbare veiligheidsfolie houdt inbrekers tegen. Ook op plaatsen waar er gevaar is en waar het glas absoluut niet mag breken, valt deze veiligheidsfolie te overwegen. Het breekt immers veel moeilijker dan de standaardvariant. Gaat je raam toch stuk, dan houdt de folie de scherven op zijn plaats.
  • Het spreekt voor zich dat ramen met hoogrendementsglas je energiefactuur drastisch kunnen doen slinken. Bovendien verspil je minder energie, wat dan weer beter is voor het milieu. Hoogrendementsglas vergt natuurlijk een investering, maar wie weet kun je wel beroep doen op een premie. Via energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule kun je bekijken op welke premies van de overheid je recht hebt.
  • Heb je een hekel aan ramen wassen? Wist je dat er ook hoogrendementsglas is met een speciale, onzichtbare folie die ervoor zorgt dat vuil en regen zich veel minder snel hecht aan je ramen? Je hoeft dus minder je ramen te schrobben en hebt heel wat meer tijd voor andere, leukere zaken.