Bouwen, renoveren, kopen? Dit verandert er voor jou in 2018

16/01/2018

Een nieuw jaar komt zelden zonder nieuwigheden of veranderingen. Ook 2018 blijft niet gespaard. Vooral bouwers moeten een tandje bijsteken. Tegelijkertijd tikt de klok genadeloos door om onze woningen energiezuinig gerenoveerd te krijgen. Toch sleutelde de Vlaamse regering dit jaar amper aan de energiepremies. Een overzicht! Dit en veel meer over budget en premies lees je deze week op Livios.

Hou je bouwbudget nauwkeurig in de gaten met deze 8 tips

Zonder een duidelijk budgetplan kom je snel in de problemen met je bouw. Hoe voorkom je op voorhand, maar ook tijdens het bouwproces dat je over de limiet gaat? En welke werken kan je misschien nog even uitstellen? Wij vroegen het aan architect Jan Stranger, specialist in betaalbaar bouwen.

Lees meer

Bouwen of renoveren? Dit verandert er voor jou in 2018

Een nieuw jaar komt zelden zonder nieuwigheden of veranderingen. Ook 2018 blijft niet gespaard. Vooral bouwers moeten een tandje bijsteken. Tegelijkertijd tikt de klok genadeloos door om onze woningen energiezuinig gerenoveerd te krijgen. Toch sleutelde de Vlaamse regering dit jaar amper aan de energiepremies. Een overzicht!

Lees meer

Patrick bouwt energieneutraal met deze premies

Patrick O, CEO van Viessmann België, betaalde vijf jaar geleden 40.000 euro extra om zijn nieuwbouwvilla in Grimbergen energieneutraal te maken. Maar dankzij premies verdienen hij en zijn vrouw die meerkost op negen jaar terug. Een duik in de harde cijfers!

Lees meer

Budgetwijzer: Livios rekent 25 kostenposten voor jou uit

Voor een nieuwbouwwoning moet je rekenen op een richtprijs van 1.300 à 1.400 euro per vierkante meter. Veel hangt natuurlijk af van de materialen en technieken die je gebruikt. Om je telwerk te verlichten, verzamelden we voor jou al 25 populaire kostenposten. Netjes opgelijst per fase van het (ver)bouwproces.

Lees meer

Wat betekenen de nieuwe registratierechten voor jouw portemonnee?

De Vlaamse Regering heeft beslist om het tarief van de registratierechten te wijzigen. Nu betaal je voor een kleine woning 5%, voor een grote 10%. Waarschijnlijk nog voor de zomer verandert het tarief naar 7% voor alle gezinswoningen.

Lees meer

OPINIE: “Koppel registratierechten aan verbruik en ligging"

Zonder ongelukken vallen de registratierechten bij de aankoop van een woning binnenkort terug tot één tarief. Waar we nu nog een klein (5%) of groot (10%) beschrijf betalen, afhankelijk van het kadastraal inkomen, is dat straks standaard 7%. Een ingreep die nodig was. Maar tegelijkertijd ook een gemiste kans, klinkt het bij Rik Neven, hoofd van bouwwebsite Architectura.be.

Lees meer