Verbouwen met kinderen: 4 tips om het leefbaar te houden

9/01/2018

Verbouwen en renoveren is een uitdaging, zeker als er ook nog kinderen in huis rondlopen. Het is sowieso een relatietest, maar hoe overleef je nu eigenlijk een verbouwing met kinderen en hoe hou je het toch enigszins aangenaam? Wij geven alvast enkele tips.

1. Leer loslaten

Je huis is een puinhoop en je kinderen hebben amper ruimte om te spelen en maken er een nog grotere knoeiboel van, maar laat het los. Houd het resultaat in gedachten. Na enkele maanden kwaad leven, krijg je er een hele fijne realisatie voor in de plaats. Laat de stress en planningen die in het honderd lopen los. Je hoofd breken heeft soms echt geen zin. Zo blijf je ook een stuk frisser gedurende de hele periode van verbouwingen en dat voelen de kinderen.

2. Zorg voor één propere ruimte in huis

Iedereen heeft soms nood om zich even terug te trekken en tot rust te komen. Zelfs al verbouw je maar een beperkte ruimte in huis, het stof kruipt overal. Zorg daarom voor één ruimte in huis die piekfijn in orde is. Een ruimte waar je met het gezin samen kan zijn en waar je even niet aan de verbouwing hoeft te denken. Ook al lijkt het weinig zin te hebben: als je een poetsvrouw hebt laat haar dan langskomen en deze ruimte grondig onder handen nemen. Je voelt je er meteen een stuk beter door. Zorg ook dat je geregeld samen eet. De verbouwingen lopen niet weg en zo heb je toch een momentje voor je gezin.

3. Zelfzorg

Om je kinderen rustig te houden is het belangrijk dat je zelf niet krom loopt van de stress. Zelfzorg is dus belangrijk. Gun jezelf of als koppel af en toe rust en trek er eens even tussenuit. Een etentje, een weekendje of een keer naar de sauna, het kan wonderen doen. Af en toe die verbouwingen uit je hoofd zetten is echt geen schande. Met een fris hoofd gaat het de volgende dag eens zo snel vooruit.

4. Gezinsactiviteiten

Ook de kinderen haal je het best af en toe eens uit de verbouwingen. Ze kunnen zich onmogelijk voortdurend zelf bezig houden terwijl jullie aan het verbouwen zijn. Trek er eens samen op uit of toch op zijn minst één van jullie twee.

Door Kevin Stickens