6 handige tips bij het leggen van je vloer

21/12/2017

Zelf je vloer leggen? Dat is best mogelijk! Meer nog, heel wat mensen leggen zelf hun vloer. Wil je ze met succes plaatsen, dan kun je deze tips maar beter onthouden.

Maak de ondergrond vetvrij

Vergeet je vloer niet te onvetten na het uitbreken van je oude vloerbedekking. Gebruik vervolgens ook beter flexlijm dan tegellijm. Breng geen lijm aan op een oneffen of losliggend vloer, dat is vragen om problemen.

Laat je chape voldoende lang uitharden

Eén van de grootste fouten die je kan maken is je tegels te snel te verlijmen op de chape. Als je niet lang genoeg laat het resultaat niet lang op zich wachten: loskomende tegels. Reken op een week per centimeter chapedikte dat je moet wachten. Weet: geduld is een deugd. Reken toch zeker op een 4-tal weken voor je tegels kan beginnen verlijmen. Toch sneller aan de slag? Er zijn aangepaste lijmen waarmee je sneller kan beginnen.

Zorg dat je chappe effen ligt

Een waterpas komt hier van pas. Weet dat de meeste hoogteverschillen bij de deuren of in de hoeken zitten, dus controleer daar nog net wat grondiger. Met egalisatiemortel kan je oneffenheden wegwerken. Vervolgens kun je de tegels aanbrengen met tegellijm.

Voeg je tegels niet te snel in

Laat eerst het vocht tussen de voegen uitdrogen, voor je effectief gaat voegen. Minstens 48 uur wachten is de boodschap. Als je te snel invoegt dan komen je tegels los of komen ze scheef te liggen.

Onderhoud je tegels zorgvuldig

Reinig grondig je tegels, want anders blijven cementresten en voegsel hangen. Deze zorgen ervoor dat je vloer er binnen de kortste keren dof en mat gaat uitzien. Reinig de tegels eerst met een cementsluierverwijderaar en vervolgens met een dweil. Gebruik bij een keramische tegel geen zeep, anders krijg je een vetlaag die je er nog moeilijk af krijgt.

Gebruik het juiste legpatroon

Plaats je keramisch parket, gebruik dan nooit het zogenaamde halfsteenverband. Keramische tegels krommen immers bij het bakken en zijn nooit helemaal vlak. Dit niveauverschil zie je pas echt goed als je je tegels in halfsteenverband plaatst. Te mijden dus. Voor de rest, laat je gaan met een diagonaal-, visgraat- of wildverband.