10 tips om de juiste aannemer te kiezen

5/09/2014

Je hebt een mooi stuk bouwgrond weten kopen en alvast de bouwplannen klaar? Dan is het tijd om een geschikte aannemer te vinden! Hier zijn 10 tips die je vast en zeker op weg helpen…

1. Minimaliseer het aantal verantwoordelijken voor je bouwplannen tot een minimum

Je hebt twee keuzes:

a) je kiest voor een aannemer die zich bezig houdt met de volledige opdracht, dat is van het begin van de plannen tot de aflevering van een woning, een toezichthouder en één of meerdere bedrijven;

b) je beheert de bouwput zelf en vraagt hulp aan meerdere bedrijven.

2. Controleer de financiële situatie van de aannemer

Wat is het kapitaal van het bedrijf? Welke resultaten heeft de aannemer in de afgelopen 3 jaren geboekt?

3. Controleer de naamsbekendheid van het bedrijf

Het internet, zoekmachines en sociale media maken het een stuk eenvoudiger om informatie over een bedrijf te vinden. Ontevreden klanten doen vaak hun beklag op forums ten einde gehoord te worden of maken zelfs een (gedetailleerd) overzicht op hun blog of via sociale media.Zoek bijvoorbeeld naar “mening + naam van de aannemer + uw regio”.

Ga echter niet af op één enkele mening. Dat zou niet representatief zijn en er zijn altijd mensen die ontevreden zijn over een aannemer die zijn werk goed gedaan heeft. Kijk ook naar de datum waarop mensen hun mening hebben gegeven. Een negatieve commentaar die jaren geleden online werd gepubliceerd is mogelijkerwijs niet meer relevant daar het team reeds veranderd is.

4. Controleer de luistervaardigheid van je gesprekspartner

Tijdens de verschillende afspraken die je met de aannemer maakt, kan je je min of meer inschatten hoe goed zijn luistervaardigheid is en of hij echt geïnteresseerd is in de vooruitgang van je bouwplannen. Heb je de indruk dat hij alleen maar probeert om je het contract te laten ondertekenen of heeft hij daadwerkelijk interesse in noden en behoeften en probeert hij je te begrijpen?

5. Controleer of de aannemer deel uit maakt van een groep

Een kleine, lokale structuur kan meer zoals een gezin functioneren, terwijl een groep hiërarchischer georganiseerd kan zijn en meer administratie met zich meebrengt, maar tegelijkertijd wel in een financieel stabielere situatie verkeert. Het is aan jou om de voor- en nadelen van beide partijen tegen elkaar af te wegen.

6. Controleer de leeftijd van de aannemer of van het bedrijf

Een minder professionele aannemer heeft meer kans failliet te gaan dan iemand die serieus is en waarvan men niet meer hoeft te bewijzen dat de kwaliteit van zijn werk goed is.

7. Controleer de werkwijze van de aannemer

Bij een sleutelklare woning komt heel wat kijken: het gieten van de fundering, het plaatsen van het huis, het installeren van het sanitair, de elektriciteit, de verwarming, … Het is belangrijk dat de organisatie van het geheel goed verloopt. Aarzel niet om de aannemer vragen hierover te stellen tijdens je eerste afspraak.

… en ook

8. Controleer het bouwcontract

9. Controleer de aangeboden garanties en hun inwerkingtreding

10. Haast en spoed is zelden goed…