Een offerte kost je niets

20/10/2014

Vraag vooraleer je een aannemer werken laat doen een offerte. Laat je een aannemer een opdracht uitvoeren zonder eerst een offerte te hebben gevraagd, dan beslist de aannemer hoeveel hij aanrekent. Je kan diens rekening dan enkel betwisten als ze abnormaal hoog is.

Het is bindend.

De aannemer is gebonden door zijn offerte, tenzij er sprake is van een duidelijke vergissing of een verkeerde optelling van de deelbedragen. Houdt de aannemer zich niet aan de prijs die je met hem afsprak, dan hoef je de meerprijs niet zomaar te betalen.  Protesteer dan zijn factuur. Er kan in de algemene voorwaarden (de ‘kleine lettertjes’ ) van de aannemer een andere regeling staan. Als je de offerte ondertekent, zit jij op je beurt ook aan het contract vast. Je kan dan niet zomaar meer met een andere aannemer in zee gaan.

Heel wat aannemers beperken de geldigheid van hun offerte in de tijd. In zulk geval is het belangrijk tijdig akkoord te gaan. Doet je dat niet, dan is de aannemer niet meer gebonden door de prijs die hij aangaf.

Het is gratis.

In principe is een offerte gratis. De aannemer kan je er geen rekening voor sturen ook al doe je achteraf geen zaken met hem.  Een uitzondering geldt als de aannemer je op voorhand liet weten dat je voor zijn offerte moet betalen. De aannemer mag je wel een rekening sturen als hij meer deed dan enkel een offerte maken. Dit is bv. zo als je hem om een advies vroeg of om een technische raad.

{{NEWSLETTER_BOX}}


Jan Roodhooft, advocaat