Mag je als kandidaat-koper een grondsondering laten doen?

27/11/2014

Dit is een antwoord op een vraag van een gebruiker van Immovlan.be. Stel uw vastgoedvragen op Immovlan.be >

Als je een bouwgrond wil kopen kan je de stabiliteit van de bodem laten nagaan. Deed je dit niet dan is het moeilijk achteraf de koop nog in vraag te stellen.


Het nut van een sondering.

Als je een bouwgrond wil kopen is het belangrijk te weten hoe stabiel de bodem is. Een instabiele ondergrond kan de kostprijs van je bouwproject namelijk flink de hoogte injagen. Je moet dan heel wat meer investeren in de funderingen. Door een grondsondering te laten doen kan je je verrassingen op dit vlak besparen. Je weet dan meteen waar je aan toe bent.
 

Doe ze tijdig.

Laat de sondering doen vooraleer je effectief aankoopt. Valt het resultaat tegen dan kan je alsnog beslissen de bouwgrond niet te kopen.

De verkoper moet je wel toestemming geven om de studie te laten doen. Vraag hem dat hij dit akkoord ook op papier zet. Op die manier vermijdt u latere betwistingen. Het is nu eenmaal nog steeds de bouwgrond van een ander waarop je onderzoeken laat doen. Weigert de verkoper je toestemming te geven dan haak je best af en ga je op zoek naar een andere bouwgrond.


 

Verborgen gebrek?

Kom je er na de aankoop maar achter dat de stabiliteit van de grond een probleem is dan is het moeilijk de verkoper daarvoor nog aansprakelijk te stellen. In de meeste verkoopovereenkomsten staat bovendien vermeld dat de verkoper niet aansprakelijk is voor verborgen gebreken.

Je zal als koper al moeten aantonen dat het stabiliteitsprobleem zo ernstig is dat het effectief een verborgen gebrek uitmaakt. Bovendien moet je kunnen bewijzen dat de verkoper op de hoogte was van het probleem en dat hij het je niet verteld heeft. In de praktijk is een vordering op die basis niet vaak succesvol.