Wie draait op voor een diefstal op de werf?

9/01/2015

Op bouwwerven worden geregeld machines en bouwmaterialen gestolen. Door een ABR-verzekering te nemen kan je je hiertegen verzekeren.

 
 

Je bent zelfbouwer

 
Als je je woning zelf zet draai jij op voor diefstallen op de werf. De leverancier van de bouwmaterialen is niet meer aansprakelijk voor een diefstal vanaf het moment dat de materialen op de werf worden geleverd.
 
Wordjehet slachtoffer van een diefstal, leg dan een strafklacht neer. Dat kan je doen bij de politie of het parket.  Bij belangrijke diefstallen kan je ook een klacht indienen bij de onderzoeksrechter. In dat geval moet je een bedrag consigneren van enkele honderden euro’s. Het is onzeker of de dader gevonden wordt.
 

Je werkt met een aannemer

 
Werk je met een aannemer, dan draagt diehet risico van diefstal tot aan de voorlopige oplevering. Dit geldt zelfs als de materialen reeds verwerkt zijn in het gebouw. Laat je werken doen aan je woning terwijl je er intussen blijft wonen, dan kan de aannemer zeggen dat jij de bewaarnemer van de werf bent en ervoor moest zorgen dat er geen diefstal kon plaatsvinden. Je riskeert dan wel aansprakelijk te zijn voor de diefstal.
 

Andere afspraken

 
In de overeenkomst die de aannemer met je afsluit kan staan dat jij aansprakelijk bent voor diefstallen. De aannemer kan ook eisen dat je een verzekering neemt die zulke diefstallen dekt.Lees dan ook voor je met een aannemer in zee gaat zijn contract of algemene voorwaarden na.
 
Als de ‘wet Breyne’ van toepassing is (bv. bij sleutel op de deur woningen) kan de aannemer het risico van de diefstal voor de voorlopige oplevering contractueel niet bij jou leggen. 
 

Neem een verzekering

 
Je kan als bouwheer eenalle bouwplaatsrisico’s polis afsluiten. Dat is een verzekering die tijdens de bouwperiode de schade verzekert aan het gebouw of aan derden. Binnen die polis kunnen ook diefstallen op de werf verzekerd zijn.
 
{{NEWSLETTER_BOX}}