Een vergissing in de offerte van je aannemer: wat nu?

6/03/2015

Als je aannemer een foutje maakte in zijn offerte is dat meestal zijn probleem. Toch zijn er gevallen waarin hij nog onder zijn vergissing onderuit kan.

 
 

Je bent gebonden

 
Als je een aannemer werken wil laten doen aan je huis, vraag je hem best voorafgaandelijk om een offerte. Op die manier weet je tenminste wat de werken je zullen kosten. Van zodra je de offerte ondertekent ben je daar door gebonden.
 
Ook de aannemer is er dan door gebonden. Hou er wel rekening mee dat er in de algemene voorwaarden van je aannemer afwijkende afspraken kunnen staan. Zo kan het bv. gebeuren dat de offerte een prijsherzieningsclausule bevat.  
 

En bij een vergissing? 

 
Als er in de offerte een fout staat die in je voordeel is, dan moet je aannemer desondanks de werken uitvoeren tegen de overeengekomen prijs. Dit is bijvoorbeeld het geval als je aannemer voor een bepaalde post van de werken een te laag bedrag opgaf.
 
Op die regel bestaan wel enkele uitzonderingen. Gaf je aannemer een correcte prijs op voor de deelposten maar maakte hij een fout in zijn optelling dan moet je als opdrachtgever toch de prijs betalen die door een juiste optelling van alle deelposten wordt bekomen.
 
Ook als het overduidelijk is dat je aannemer zich vergiste in zijn offerte kan  je je niet zomaar op het bedrag uit de offerte beroepen.
 

Protesteer de factuur

 
Wijkt de factuur van je aannemer zonder reden af van de prijs die in de offerte is afgesproken, protesteer dan dadelijk de factuur. Verwijs naar de offerte en geef aan dat je niet bereid bent om meer te betalen.
 
{{NEWSLETTER_BOX}}