2 manieren om te reageren als je het niet eens bent met de factuur van je aannemer

27/05/2015

Als je aannemer je een factuur stuurt waar je het niet mee eens bent, kan je ze protesteren. Betaal al wel het niet-betwiste deel van de factuur.

Je aannemer stuurt je al een factuur hoewel de werken nog niet volledig zijn afgewerkt. Zo ontbreken er bv. nog plinten bij de vloer, moeten er nog enkele keukenkastjes worden geplaatst of moeten nog enkele toestellen worden geleverd. Of op de factuur rekent je aannemer je een hoger bedrag aan dan wat je met hem voor de werken afsprak. Of nog, de werken werden hoegenaamd niet volgens de regels van de kunst uitgevoerd.

Stuur een aangetekende brief

Protesteer in dat geval in eerste instantie de factuur. Hiervoor stuur je een brief aan je aannemer waarin je aangeeft waarom je het niet eens bent met zijn factuur . Probeer daarbij zo volledig mogelijk te zijn in de redenen die je opgeeft om de factuur te betwisten.

Maak bovendien ook voorbehoud om naar de toekomst bijkomende redenen aan te halen (in je brief kan je bv. volgende zin zetten : ‘Hierbij laat ik u weten uw factuur te protesteren. Zonder volledige te willen zijn en onder voorbehoud van verdere aanvulling kan ik hiervoor alvast volgende redenen aangeven : ***’).

Om discussies over de ontvangst te vermijden kan je werken met een aangetekende brief. Een (minder veilig) alternatief bestaat er in dat je een mail stuurt en vraagt dat de aannemer bevestigt de mail te hebben ontvangen. Doet hij dat niet, stuur dan alsnog een aangetekende brief.

Betaal het niet betwiste deel

Betwist je een deel van de factuur van je aannemer niet, betaal dan alvast dat bedrag. Op die manier laat je tenminste je goede trouw zien. Als de zaak dan uiteindelijk voor de rechtbank komt heb je op die manier een streepje voor.Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)