Mag je zelf verbouwen als je op brugpensioen bent?

17/07/2015

Als je op brugpensioen bent, mag je verbouwingswerken uitvoeren aan je eigen woning. Je mag hierbij weliswaar geen winstoogmerk nastreven. Ben je werkloos, dan mag je dat niet zomaar…

Je bent op brugpensioen en hebt dus heel wat vrije tijd. Je denkt eraan om een nieuwe keuken of badkamer te plaatsen in je woning. Of je wil misschien wel een oudere woning aankopen om die te verbouwen en ze vervolgens met winst te verkopen of te verhuren. In welke mate is dat toegelaten?

Brugpensioen

Als bruggepensioneerde mag je nog werken uitvoeren aan je eigen woning. Je kan dus perfect een nieuwe vloer plaatsen, de keuken of badkamer renoveren of andere werken uitvoeren. Je mag dit zelfs doen als de waarde van je woning daardoor toeneemt.

Toch zijn er grenzen. Je mag namelijk geen winstoogmerk nastreven. Dit is bijvoorbeeld het geval als je de werken doet met het oog op een latere verkoop (met winst) van de woning of om ze te verhuren.

Werkloos

Ben je werkloos dan zijn je rechten ‘beperkter’. In dat geval mag je enkel werken aan je huis doen die kaderen in een normaal beheer van je vermogen. Je mag bv. herstellingen doen aan je huis, het schilderen, behangen en diens meer. Je eigen huis verbouwen is dan niet toegelaten. Als je twijfelt of je bepaalde werken al dan niet mag doen, kan je aan de directeur van het werkloosheidsbureau vragen om je schriftelijk te laten weten of de activiteit die je wil doen toegelaten is.

Bouw of verbouw je en werk je af en toe in je eigen bouw als werkloze, dan kan dat als je voorafgaandelijk het overeenstemmend vakje op je controlekaart zwart maakt. Je krijgt dan een lagere uitkering.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)