Heb je een bedenktijd als je een veranda bestelt?

26/10/2015

Als je een veranda bestelt kan je je meestal niet meer bedenken. Een uitzondering geldt als er sprake is van een bestelling op een beurs of bij je thuis.

Je bestelt een veranda. Enkele dagen later heb je spijt van je beslissing en wil je liever onder het contract onderuit. De verkoper wil dat alleen maar doen als je een aanzienlijke schadevergoeding aan hem betaalt. Wat zijn je rechten?

Getekend is getekend

Als je een bestelling plaatst is die in principe definitief. Zelfs als je later spijt krijgt kan je je niet meer zomaar bedenken. Wil je dat toch doen dan kan de verkoper een schadevergoeding van je vragen. Wat je wel kan trachten te doen is te onderhandelen over de hoogte van deze vergoeding.

Twijfel je nog, teken dan het contract niet. Moet je nog een financiering vragen, ga dan de overeenkomst aan onder de opschortende voorwaarde dat je een lening krijgt.

Tenzij bij een verkoop op afstand

Bestel je een veranda buiten de verkoopruimte van de verandabouwer, dan heb je wel een bedenktijd. Op het contract moet dat recht ook vermeld worden. Dit is bv. het geval als je een veranda bestelt op een beurs of bij je thuis (zonder dat je de verkoper voorafgaandelijk bij je thuis hebt uitgenodigd). Je beschikt dan over een bedenktijd van 14 dagen. Het volstaat dat je binnen die termijn aan de verkoper laat weten dat je je bedacht. Doe dat via een aangetekende brief. Je moet geen reden opgeven en bent ook geen schadevergoeding verschuldigd. Let er wel op dat op het contract duidelijk de plaats wordt aangegeven waar je het contract tekende.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}