Kan je aannemer prijsstijgingen aan je doorrekenen?

2/11/2015 - partner: Immovlan.be

Als je met je aannemer een vaste prijs overeenkwam voor de werken die hij voor je uitvoert, kan hij geen aanpassing daarvan vragen als de kostprijs van de materialen stijgt. Hetzelfde geldt als hij meer materiaal nodig had als gedacht.

Je hebt een contract gesloten met een aannemer waarbij die werken uitvoert tegen een vaste en globale prijs. Nadien vraagt je aannemer je om meer te betalen. Naar zijn zeggen zou de prijs van de materialen gestegen zijn of had hij uiteindelijk meer materialen nodig dan gedacht.

Prijsstijgingen niet te verrekenen.

Je aannemer kan je de prijsstijgingen in materialen niet doorrekenen als je een vaste prijs met hem overeenkwam. Ook omgekeerd kan jij niet minder betalen als de kostprijs daalde.

Je aannemer kan in het contract dat hij met je afsluit of in zijn algemene voorwaarden een andere regeling met je afspreken. In heel wat contracten en algemene voorwaarden staat zulke bepaling. Merk je dat dit ook bij jouw aannemer het geval is, vraag hem dan -vooraleer je effectief met hem in zee gaat- om deze clausule te schrappen. Een dergelijke bepaling brengt namelijk voor jou een belangrijke factor van onzekerheid mee.

Je aannemer gebruikte meer materialen.

Je aannemer mag je -als hij werkt aan een vaste prijs- ook geen prijsverhoging aanrekenen als hij meer materialen nodig blijkt te hebben dan gedacht. Ook op dit vlak kan het contract dat je met de aannemer afsloot een andere regeling bevatten. Doet je aannemer noodzakelijke bijkomende werken ten gevolge van de geschiktheid van de grond waarop wordt gebouwd dan heeft hij wel recht op betaling hiervan.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)