Dit riskeer je als gehuurd materiaal gestolen wordt

2/11/2015

Bij het verbouwen van je huis huur je een professionele machine. Wat gebeurt er als deze gestolen wordt op de werf? Ben je dan verplicht het bedrijf waar je ze huurde te vergoeden?

 

Bij het verbouwen van je woning huur je bij een gespecialiseerd verhuurbedrijf professioneel bouwmateriaal zoals bv. een breekhamer of een grondwerkmachine. Het materiaal wordt vervolgens gestolen uit je auto of op de werf.

Overmacht?

De kans is groot dat de verhuurder je aansprakelijk stelt voor de diefstal. Hij eist wellicht dat je hem een vergoeding betaalt ten belope van de waarde van het toestel dat werd gestolen.

Als dat gebeurt kan jij op jouw beurt argumenteren dat er sprake was van overmacht en dat je niet aansprakelijk bent voor de diefstal. Om te weten wie gelijk heeft kijkt de rechtbank na of je al dan niet voldoende voorzorgen nam om een diefstal te vermijden. Het is dan ook belangrijk om toestellen die je huurt steeds achter slot en grendel te plaatsen.

De kleine lettertjes

In de algemene voorwaarden van de verhuurder of in het contract dat deze met je afsluit kan een andere regeling staan. Hierin wordt je aansprakelijkheid wellicht uitgebreid.

Lees dan ook het contract of de algemene voorwaarden van de verhuurder na vooraleer je met hem in zee gaat. Werden de algemene voorwaarden je niet ter kennis gebracht op het moment van de verhuur dan zou je nog kunnen proberen argumenteren dat je ze nooit aanvaardde.

Verzekering

Werk je met gehuurd materiaal overweeg dan een diefstalverzekering te nemen. Vraag aan het verhuurbedrijf of ze je een verzekering kunnen aanbieden of neem contact met je verzekeringsmakelaar of -agent.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}