Voorschot betalen bij bestelling bouwmaterialen? Vergeet de bestelbon niet!

3/12/2015

Als je bouwmaterialen bestelt moet de handelaar die je ze aan jou verkoopt je soms een bestelbon geven met daarop ook zijn handtekening. Hoe zit dat juist?

Je bestelt in een tegelhandel een aantal tegels die niet in voorraad zijn. Of je bestelt bij een handel in bouwmaterialen een hoeveelheid dakpannen die niet in stock zijn. De handelaar waar je ze bestelt zal je dan vaak een bestelbon laten ondertekenen. Op die manier wil hij zeker zijn dat je je later niet bedenkt en de bestelling uiteindelijk toch niet komt afhalen.

Je moet een voorschot betalen

Ben je zelf een consument (de aankoop van de bouwmaterialen is voor je privéwoning en niet voor je zaak) en vraagt de handelaar je om een voorschot, dan is hij wettelijk verplicht om je een bestelbon te geven.

Hierop moeten ook een aantal wettelijk verplichte vermeldingen staan. Zo moet de bestelbon de naam en adresgegevens van de verkoper bevatten. De verkoper moet de bestelbon ook ondertekenen. Bovendien moet op de bestelbon onder meer staan wat je juist bestelde, wat de prijs daarvan is en welk voorschot je betaalde. Hoewel dat wettelijk gezien niet verplicht is, zal de verkoper veelal ook jouw handtekening vragen.

En anders?

Als je geen voorschot moet betalen, is de handelaar niet verplicht om te werken met een bestelbon. Vaak zal hij dit toch doen om te vermijden dat je anders de goederen uiteindelijk niet afneemt.

Maakt de handelaar in dit geval een bestelbon op, dan zijn er geen wettelijke voorwaarden waaraan deze moet voldoen. Het is alleszins belangrijk grondig na te kijken of datgene wat je bestelde correct is vermeld op de bon en of ook de prijs die wordt opgenomen correspondeert met wat je met de verkoper afsprak.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}