Vergeet de lift niet te moderniseren!

23/03/2016

Tegen eind 2016 moeten de liften in heel wat appartementsgebouwen gemoderniseerd zijn. Als de vereniging van mede-eigenaars (VME) dat niet doet, riskeert ze boetes te moeten betalen en aansprakelijk te worden gesteld bij ongevallen.

  

De wetgever heeft een timing opgesteld tegen wanneer liften moeten gemoderniseerd zijn. Dit geldt ook voor liften in appartementsgebouwen.

Tegen eind 2016 

Liften die in gebruik werden genomen sinds 1 april 1984 moesten eind 2014 al gemoderniseerd zijn. Tegen eind dit jaar is het de beurt aan  liften die in dienst zijn gesteld tussen 1 januari 1958 en 31 maart 1984. Oudere liften moeten pas worden gemoderniseerd tegen eind 2022.

Vraag enkele offertes 

Je moet de werken laten doen door een gespecialiseerde onderneming. Het is aangewezen een offerte te vragen bij enkele firma’s.  De firma moet je laten weten wat de verschillende mogelijke oplossingen zijn en zij moeten je een gedetailleerde offerte geven. Deze offerte moet ook de voor- en nadelen van de verschillende oplossingen aangeven.

Hou er rekening mee dat de kostprijs van de werken aanzienlijk kan zijn (deze kan zelfs enkele tienduizenden euro’s bedragen). De prijs hangt onder andere af van het aantal verdiepingen die er zijn in het gebouw, hoe oud de lift is, welke voorzieningen er in zijn, hoe vlot deze bereikbaar is enz.

Zware sancties

Als de VME zich hier niet aan houdt, riskeert ze aansprakelijk te worden gesteld voor de schade als er zich een ongeval voordoet. Bovendien riskeer je dat je controles krijgt. Moderniseer je na zo’n controle de lift nog niet, dan riskeert de VME aanzienlijke boetes die in de duizenden euro’s kunnen lopen.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Lees meer over bouwen en renoveren op Livios.be

{{NEWSLETTER_BOX}}