Betaal je als verliezer van een proces de advocaat van de ander?

29/03/2016

Je hebt een discussie met een aannemer die verbouwingswerken bij je uitvoerde. De aannemer dreigt nu met een proces. Moet je ook de kosten van zijn advocaat betalen als je de rechtszaak zou verliezen?

Als je bij een discussie voor de rechtbank een beroep doet op een advocaat moet je diens ereloon en kosten betalen. Maar riskeer je daarnaast -als je verliest- ook op te draaien voor de kosten van de advocaat van de andere partij?

Rechtsplegingsvergoeding

Als de andere partij in de procedure wint hoef je diens werkelijke advocatenkosten niet te betalen. De rechtbank zal je wel veroordelen tot het betalen van een rechtsplegingsvergoeding. Dat is een soort van forfaitaire bijdrage in de kosten van de advocaat van de andere partij.

Het bedrag van die vergoeding hangt af van de waarde van de zaak. Zo bedraagt de rechtsplegingsvergoeding bij een vordering met een waarde van 6.000 euro bv. 990 euro per aanleg en bij een waarde van 15.000 euro 1.210 euro. Een overzicht van de bedragen van de rechtsplegingsvergoeding vind je hier.

Andere kosten

Als verliezer riskeer je daarnaast ook op te draaien voor de andere kosten van het geding. Hierbij kan vooreerst bijvoorbeeld worden gedacht aan de dagvaardingskosten. Die bedragen normaal enkele honderden euro’s.

Als er in de loop van het proces een gerechtsdeskundige werd aangesteld (wat in bouwgeschillen geregeld het geval is) riskeer je bovendien ook diens kosten te moeten betalen. Hou er daarbij rekening mee dat deze kosten zeer aanzienlijk kunnen zijn.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}