Zo kan je een regeling treffen met je aannemer

26/04/2016

Je hebt een discussie met je aannemer over de uitvoering van bepaalde werken of over de rekening die hij je stuurt. In plaats van de zaak voor te leggen aan de rechtbank kan je ook een regeling met hem treffen. Hoe ga je daarbij te werk?

 

Niet elke discussie die je met een aannemer hebt hoeft voor de rechtbank te eindigen. Je kan ook trachten om met je aannemer tot een onderlinge regeling te komen.

Zoek uit wat je rechten zijn 

Vooraleer je een regeling overweegt is het belangrijk te weten hoe sterk je in je schoenen staat. Hoe beter je dossier is, hoe minder toegevingen je moet doen. Overweeg ook hoeveel het je zou kosten om de zaak aan de rechtbank voor te leggen (advocatenkosten, deskundige, gerechtskosten, …). Om je te laten adviseren over je rechten kan je eventueel het advies vragen van een architect, een andere aannemer en/of een advocaat.

Onderhandel 

Vervolgens is het een kwestie van te onderhandelen met je aannemer waarbij je tracht een zo goed mogelijke regeling uit de brand te slepen. Zo kan je bijvoorbeeld een korting op de factuur trachten te krijgen of een vergoeding voor minwaarde omdat bepaalde werken niet volledig volgens de regels van de kunst werden uitgevoerd.

Zet de afspraken op papier 

Kom je tot een akkoord, dan is het belangrijk dat ook op papier te zetten. Op die manier vermijd je namelijk dat de aannemer zich later het zogenaamde akkoord niet herinnert. Je kan dit doen in de vorm van een dading. Het is daarbij belangrijk duidelijk te vermelden op welke discussiepunten later niet meer kan worden teruggekomen en wat er allemaal wel en niet in de dading is begrepen. 

  

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Lees meer over bouwen en renoveren op Livios.be