Zo kan je reageren als een onderaannemer een factuur stuurt

28/04/2016

Je aannemer doet voor de uitvoering van werken op je werf een beroep op een onderaannemer. Deze laatste stuurt je een factuur. Moet je die betalen?

Tenzij je andere afspraken maakt, mag je aannemer in principe een beroep doen op onderaannemers om werken op je werf uit te voeren. Hoe moet je reageren als de onderaannemer zijn rekening aan jou bezorgt?

Je moet niet betalen 

Je hebt enkel een contractuele band met je aannemer en niet met de onderaannemer. Deze laatste kan dan ook niet vragen dat je zijn factuur betaalt. Hij moet zijn rekening integendeel sturen naar de aannemer. Jij op jouw beurt moet enkel de facturen van je aannemer betalen. Een uitzondering op die regel kan bestaan als je vroeg aan de onderaannemer om een aantal extra werken te doen. Doe dat trouwens niet zonder je aannemer daarin te kennen.

Protesteer de factuur 

Krijg je toch een factuur van de onderaannemer, protesteer die dan via een aangetekende brief. Laat de onderaannemer weten dat je met hem geen contractuele band hebt en dat je niet zal betalen. Stuur een kopie van de brief aan je aannemer. 

Rechtstreekse vordering 

De onderaannemer kan toch soms bij je komen aankloppen. Hij kan namelijk een rechtstreekse vordering tegen jou instellen als je aannemer zijn facturen niet betaalt. Je kan hooguit aangesproken worden ten belope van het bedrag dat je zelf nog aan je aannemer moet betalen. Krijg je zo’n vordering binnen, overleg dan met een jurist wat je precies moet doen. Als je verkeerd betaalt aan de aannemer of onderaannemer, riskeer je dat de andere vraagt dat je nog eens betaalt.

 

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Lees meer over bouwen en renoveren op Livios.be

{{NEWSLETTER_BOX}}