Energiebesparend renoveren = minder schenkingsrechten betalen?

18/08/2016

Het tarief van de schenkingsrechten in Vlaanderen ligt lager als je een energiebesparende renovatie doet. Welke regels zijn van toepassing?

Als je een energiebesparende renovatie doet aan een woning die je geschonken krijgt en die in Vlaanderen gelegen is, kan je heel wat schenkingsrechten besparen. 

De tarieven 

In Vlaanderen gelden lagere tarieven voor de schenking van een onroerend goed als de begiftigde renovatiewerken doet. Het voordeel dat je op die wijze kan doen, is aanzienlijk. Zo bespaar je met zo’n werken 3% op de schenkingsrechten op de schijf tussen 150.000 en 250.000 euro. Tussen 250.000 en 450.000 euro bespaar je zelfs 6% en boven de 450.000 euro 9 %.

Eerst betalen, dan terugvragen 

Op het moment van de schenking moet je het gewone tarief van de schenkingsrechten betalen. Eens je de werken deed (en kan aantonen dat je aan de voorwaarden voldoet voor de lagere rechten) kan je het te veel betaalde terugvragen. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Dat moet gebeuren binnen de zes maanden na het verstrijken van het vijfde jaar na de schenkingsakte.

Wat zijn de voorwaarden? 

Om van het lagere tarief te kunnen genieten moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo is vereist dat je werken doet van minstens 10.000 euro (exclusief btw). Je moet een beroep doen op een aannemer die de werken moet attesteren. Het moet verder gaan om werken die worden omschreven in het Energiebesluit (zo bv. het plaatsen van nieuwe dak- of vloerisolatie, het plaatsen van een warmtepomp enz.). De werken moeten ook uitgevoerd worden binnen de vijf jaar na de schenkingsakte.      

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}